Herpes: Šta je i kako ga se riješiti

Herpes nije samo neprivlačan i neugodan nego je i vrlo zarazan.

Zato morate jako paziti da ga ne prenesete drugima.

Ako nešto poduzmete čim počnete osjećati prepoznatljivo peckanje koje najavljuje pojavu herpesa, katkad možete spriječiti novi napadaj.

Herpes se pojavljuje u obliku malih mjehurića na usnama ili oko njih te oko nosa. Obično se osjete znakovi da će se pojaviti.

Područje može iznenada početi svrbjeti ili bridjeti ili će biti vruće, bolno i nadraženo.

Dan-dva poslije pojavit će se mjehurić. Rast će i prsnuti te će nastati otvorena ranica koju s vremenom prekrije krasta pa se osuši.

Većina herpesa nestane nakon približno tjedan dana, s liječenjem ili bez njega. Herpes obično uzrokuje virus Herpes simplex tip 1. Možete se zaraziti izravnim dodirom s herpesom, iscjetkom iz herpesa ili slinom nekoga tko ima herpes.

Obično nema vanjskih znakova prve infekcije, premda se djeca katkad osjećaju veoma loše. Riziku je osobito izvrgnuta novorođenčad.

Kad se jednom zarazite, ili steknete imunitet ili virus ostaje latentan u koži dok ga nešto ponovo ne aktivira. Najčešći izazivači ponovnog pojavljivanja jesu:

  • izloženost vrlo visokim ili niskim temperaturama
  • izloženost jakoj sunčevoj svjetlosti
  • prehlada
  • stres
  • umor i iscrpljenost
  • mjesečnica
  • loša prehrana

Možda ćete moći spriječiti ponovno pojavljivanje herpesa jačanjem imuniteta. Hranite se vrlo zdravo, obiljem vitamina, dovoljno spavajte i svakog dana vježbajte.

Biljni lijekovi koji sadrže korijen crvene pupavice tradicionalni su tonik za imunološki sustav. Možete ga uzimati u tabletama ili kao tinkturu ili od korijena skuhajte čaj. Vjeruje se da češnjak, sladić i ginseng jačaju imunološki sustav, ali izbjegavajte korijen sladića ako imate visok krvni tlak.

Herpes je zarazan pa se nemojte s nikim ljubiti dok ga imate. Svakog dana mijenjajte ručnik, plahtu i jastučnicu i ne dopustite da se drugi njima služe. Nastojte ne dirati ranicu, a ako to ipak učinite, što prije operite ruke. Izbjegavajte dodirivanje očiju jer možete izazvati ozbiljnu infekciju.

Jeste li znali da je nepotvrđeni narodni lijek protiv herpesa svakodnevno jedenje krumpira.

Novija istraživanja pokazuju da krumpir doista sadrži snažne protuvirusne tvari.