Hemeroidi – uzroci i liječenje

Hemoroidi su izrasline na analnom otvoru, koji izgledaju kao jastučići puni krvnih sudova i koji sprječavaju pravilno zatvaranje analnog mišića.

Izrasline hemoroida sprječavaju pravilno zatvaranje crijeva. Kao posljedica toga može doći do izlaska sluznice crijeva napolje. Na stalnu vlažnost osjetljiva koža čmara reaguje simptomima svraba i pečenjem, u naprednom stadiju dolazi do razvoja hroničnog ekzema. Kasnije može doći do krvarenja i osjećaja stranog tijela na tom mjestu.

Razvoj hemoroida pojačavaju loše navike prilikom ispražnjavanja stolice. Trebalo bi se ići u wc samo kada se mora i tu ne provoditi više od 5 minuta. Jak pritisak prilikom hroničnog začepljenja je naporan za tkivo hemoroida. Pogrešno je otići u wc sa novinama, tu čitati na šolji ili nakon stolice pritiscima pokušavati izbaciti stolicu koja još nije spremna za izlazak iz tijela.
Ali i hronični proljev negativno utiče na hemoroide. Pošto se nadražaj čvrste stolice na mišić čmara da se otvori kod proljeva ne javlja, se mišić ne otvori dovoljno dobro za vrijeme stolice i hemoroidalni jastučić se izlaže još većem trenju.

Preventivno pozitivno djeluju sve metode koje doprinose normalnoj stolici i redovnom i neproblematičnom pražnjenju. Zdrava, raznovrsna ishrana, mnogo tekućine, posebno vode i redovno kretanje.
Pored genetskih predispozicija su riziko faktori debljina, prečesta konzumacija kafe i alkohola, te prejaki, ljuti začini.

Kada se simptomi već pojave, prvo što se treba uraditi je pravilna higijena. Koristite mekan toalet papir, perite se samo mlakom vodom, nemojte koristiti nikakve sapune ili gelove za pranje ili tuširanje i brišite se mekim peškirom. Najgore što možete uraditi je ako koristite mokre higijenske maramice, jer su one pune alkohola i još više iritiraju hemoroide.

Svrab i crvenilo se mogu reducirati mazanjem specijalnim kremama, pastama ili čepićoma iz apoteke, koje još i djeluju protiv upale, njeguju i liječe tkivo. Ovi preparati smanjuju simptome, ali ne djeluju na uzrok bolesti.

Ako tegobe predugo traju, obavezna je posjeta ljekaru, jer nije svaki čmar koji boli, svrbi ili peče hemoroid i zato je važna lječnička dijagnoza.
Kod čvorova izvan čmara koji bole se može raditi i o trombozi i zato je prava dijagnoza jako važna.

Uzroci hemoroida

Hemoroide najčešće uzrokuje pojačani pritisak na vene u rektalnom području, do kojeg dolazi uslijed raznih čimbenika. Najčešći uzroci nastanka hemoroida su:

Naprezanje kod pokreta crijeva
Trudnoća
Dugotrajni zatvor ili proljev
Dugotrajno sjedenje
Pretilost
Analne infekcije
Genetski faktor
Starenje

Liječenje hemoroida

pregled

Simptomi hemoroida obično nisu intenzivni i povlače se u nekoliko dana. Ipak, ukoliko hemoroidi izazivaju nelagodu i bol, možete učiniti nekoliko stvari kako bi ih ublažili:

Jedite zdravo – jedna od najvažnijih stvari u prevenciji hemoroida je unos dovoljne količine vlakana. Svježe ili suho voće i povrće, mahunarke, integralni kruh, zobeno brašno i druge žitarice mogu pomoći u sprječavanju formiranja hemoroida i potpomažu dobru probavu. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Pijte puno tekućine – tekućina doprinosi dobroj probavi i pomaže da stolica ne bi bila previše teška, što smanjuje vjerojatnost od nastanka hemoroida. Voda je svakako najbolji izbor, kao i sokovi od voća i povrća, no u tom slučaju provjerite udio šećera. Sok od suhih šljiva može vam pomoći kod zatvora, a bilo koja tekućina će smanjiti pritisak prilikom pražnjenja, što sprječava naprezanje.

Držite se redovitog rasporeda prehrane – to ponekad može biti teško, ali kada uvedete redovitu prehranu, imat ćete stolicu u uobičajeno vrijeme, što će spriječiti zatvor i naprezanje prilikom pražnjenja, a tako i hemoroide.

Nemojte dizati teške predmete više nego što je potrebno
– kada dižete predmete koji su preteški za vaše tijelo, naprežete svoje mišiće, ali također i tkivo i vene unutar rektuma, što nikako nije dobro za hemoroide.

Izbjegavajte dugotrajno sjedenje
– dugotrajno sjedenje može stvoriti pritisak u rektalnom području te nije dobro za hemoroide, ali i općenito za zdravlje. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći spriječiti hemoroide i poboljšati cirkulaciju.

Držite svoju težinu pod kontrolom – dokazano je da pretili ljudi imaju veću tendenciju da razviju hemoroide, i to zbog dodatnog pritiska na rektalno područje. Smanjenjem tjelesne težine i uvođenjem vlakana u prehranu ne samo da ćete se osjećati bolje, već će vam to pomoći i kod hemoroida.

Redovito vježbajte – redovita tjelesna aktivnost će pomoći vašem tijelu da funkcionira onako kako bi trebalo te će pozitivno djelovati na vaš probavni sustav. Osim toga, redovito vježbanje pomoći će vam da smanjite tjelesnu težinu, a dokazano je i kako tjelesna aktivnost stimulira crijevnu funkciju te smanjuje vjerojatnost od proljeva i zatvora.

Potražite prirodne dodatke za probavu – ako uz hemoroide imate problema s probavom, možete uzeti u obzir uzimanje nekih prirodnih dodataka. Ako u vašem području postoji dućan zdrave prehrane, potražite savjet. Postoje mnogi prirodni dodaci koji pomažu kod probavnih smetnji.

Redovito idite na WC
– ako osjetite potrebu da idete na WC, nikako nemojte čekati, jer to može stvoriti pritisak u rektalnom području.

Izbjegavajte naprezanje prilikom pražnjenja – prirodni omekšivači stolice mogu pomoći, no izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.

Obrišite se oprezno – to je važno kako bi analno područje ostalo suho i čisto. Nakon pražnjenja, pažljivo obrišite, a potom osušite rektalno područje, no nikako nemojte grubo trljati ili iritirati rektalno tkivo, jer iritacije mogu izazvati hemoroide.

Olakšajte bol i otekline – malo pakiranje leda možete staviti na analne područje nekoliko minuta što može pomoći smanjiti bol i otekline. Hamamelis maramice mogu biti korisne jer su umirujuće i nemaju štetnih učinaka. Nastojite sjediti na jastuku, što pomaže u smanjenju oteklina postojećih hemoroida i sprječava nastanak novih. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom

 

Kreme i masti protiv hemoroida

Kreme i masti za hemoroide mogu vam pomoći da smanjite otekline i bol kod postojećih hemoroida. Kreme i masti koje sadrže lokalni anestetik mogu privremeno ublažiti bol. No, kada je kod hemoroida prisutno krvarenje potrebno je koristiti blažu kremu, kako biste izbjegli nadraživanje.

Kreme i čepići koji sadrže hidrokortizon također mogu biti od pomoći, ali ih nemojte koristiti duže od tjedan dana u komadu, jer mogu izazvati atrofiju kože.

Gumi ligatura – podvezivanje hemoroida gumenom trakom

Podvezivanje gumenom trakom je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida od prvog do trećeg stupnja. Ovaj postupak izvodi se u ambulanti te nije potrebna anestezija ili čišćenje crijeva. Postupak traje otprilike jednu minutu. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutarnjeg hemoroida, čime se onemogućuje dotok krvi u hemoroid, koji će se smanjiti te naposljetku otpasti.

Operacija hemoroida

Operacija hemoroida se preporučuje samo kod težih slučajeva i kod hemoroida koji se nalaze u osjetljivoj zoni ispod nazubljene linije ili zahvaćaju kožu anusa (otprilike 10% hemoroida).

Primjenjuju se različite tehnike operacija, no sve više se napuštaju klasične operacije, kod kojih oporavak u nekim slučajevima traje i do mjesec dana, a koriste se novi, manje invazivni postupci (poput operacije hemoroida THD metodom)