Image default
Arhiva

Hasan Topaloglu: FETO podmuklo ulazi u svaku poru države

Ova struktura je pokušala sebi privući narod kroz obrazovanje, na šta narod uvijek gleda sa simpatijama.

I u Turskoj je prije 50 godina tako počelo.

Ovaj pokret je u svim zemljama svijeta, kaže Topaloglu.

Razgovarao Kenan Silajdžija

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) Hasan Topaloglu, pod čijim krovom u BiH su Internacionalni univerzitet Sarajevo (IUS) i OŠ Isa-beg Ishaković, u intervjuu za Faktor govori, između ostalog, o djelovanju organizacije Fetulaha Gulena (FETO) u Turskoj i BiH, paralelnim strukturama, ali i o aktivnostima SEDEF-a na polju obrazovanja građana BiH.

Faktor: FETO i pokušaj državnog udara u Turskoj, koji je pokušala izvesti ta organizacija 15. jula, prilikom čega je ubila 240 i ranila 3.000 civila aktuelna je tema u Vašoj zemlji, ali i u drugim zemljama. Šta je zapravo cilj te organizacije?

Topaloglu: Cilj FETO-a je bio preuzeti državu Republiku Tursku, iako djeluje da to čini za sebe, međutim znamo da su to učinili uz pomoć obavještajnih službi globalnih sila. Djelovali su u svim porama države, svim njenim institucijama, pomoću obrazovnog sistema u koji su bili infiltrirani, što je trajalo 40 do 50 godina, na jedan mutan način su djelovali, i kada su se osjećali snažnima uz pomoć stranih obavještajnih službi u Turskoj su htjeli preuzeti državu na krvav način. Naših 240 građana su šehidi, naš parlament je bombardiran, također, kompleks, sjedište, našeg predsjednika je bombardirano, naši centri obavještajne službe i policije su bombardirani. Na nedužne civile su iz helikoptera i aviona bacane bombe, i na takvom jednom krvavom pokušaju su htjeli preuzeti državu.

Faktor: FETO pored Turske, kako se može čuti, i u drugim zemljama širom svijeta ima svoje ogranke. Ima li ih u BiH i šta nam možete reći o toj strukturi u BiH?

Topaloglu: Ova struktura je pokušala sebi privući narod kroz obrazovanje, na šta narod uvijek gleda sa simpatijama. I u Turskoj je prije 50 godina tako počelo. Ovaj pokret je u svim zemljama svijeta. U svim mjestima su počeli svoje djelovanje kroz obrazovanje i kroz otvaranje svojih škola. I u Bosni i Hercegovini kroz obrazovanje žele sebi napraviti mjesto u srcima građana BiH, ali njihov glavni cilj nije da obrazuju ljude. Jer i u onome što smo doživjeli vidjeli smo da je njihov glavni cilj da obrazujući ljude naprave od njih poslušnike i ljude koji će služiti njihovim idejama. U zemljama gdje otvaraju škole, školuju najinteligentniju djecu. Ne rade to tako da oni služe zemlji i narodu, već ih stalno drže pod svojom kontrolom kako bi ih koristili u službi njihovih mračnih ideja, u vezi s njihovim planovima za budućnost. Treba djecu, koja su vrlo inteligentna i obrazovana, spasiti da ne budu u budućnosti dio ove terorističke organizacije. Roditelji u BiH ne bi smjeli svoju djecu davati ovoj organizaciji, da budu njeni radnici, u nadi da će dobiti neko obrazovanje. Njihov osnovni cilj nije obrazovanje, nego smo 15. jula vidjeli da su te mračne ideje njihov osnovni cilj. Vidjeli smo primjer Turske. Zemlje u kojima FETO otvara škole mogu se suočiti sa istim problemom, FETO i tamo može imati iste ciljeve za preuzimanje vlasti.

Faktor: Neke obrazovne institucije u BiH su označene kao one koje pripadaju FETO-u. Dakle, provode obrazovne aktivnosti na način kako ste objasnili. Želite reći da su njihove obrazovne aktivnosti opasne po BiH? Koja bi bila Vaša poruka narodu BiH u vezi s tim?

Topaloglu: Ovaj pokret u BiH predstavlja veću opasnost nego u ostalim zemljama. FETO ulazi u sve pore društve, kao tvar koja ulazi u sve pore organizma. FETO na podmukao način ulazi u sve strukture jedne države. Samo snažne zemlje mogu biti uspješne u borbi protiv jedne ovakve organizacije. Država kao što je BiH, koju čine tri konstitutivna naroda, jeste jedna od onih gdje ova organizacija na vrlo lak način kroz birokratiju i pravosuđe može preuzeti zemlju. I kroz različite zavjere i spletke mogu povući veliku masu za sobom. BiH kao država, koja se sastoji od tri različite etničke skupine, ne može se boriti sa njima. Ako je Turska dobila ovu borbu, dobila je zahvaljujući snažnom lideru i svom snažnom narodu. U BiH tako stoje stvari da ne možete imati samo jednog snažnog lidera. Možda ne sada, ali za nekih 10 ili 20 godina, kroz ovaj rad oni mogu preuzeti cijelu vlast u BiH. U Turskoj su prije 15. jula pokušali izvesti pravosudni udar. Prije dvije godine, 17. i 25. decembra 2014. godine protiv Erdogana i vlade htjeli su napraviti pravosudni udar i preuzeti vladu. Pošto tada nisu mogli to da učine, da ga sklone s vlasti, a Erdogan je na izborima osvojio 52 posto vlasti, pokušali su to preko državnog udara. Sada kad imamo ovakvo stanje u BiH, trebaju se poduzeti pravi koraci. Građani BiH naravno žele najbolje za svoju djecu. Svaka porodica trudi se dati najbolje obrazovanje svome djetetu kako bi u najboljem obliku služili svojoj državi i narodu. Ali oni školuju tu djecu kako bi imali svoje vojnike za svoje mračne planove. Moja poruka građanima BiH je da vode brigu o svojoj djeci. Država BiH možda može biti nejaka u borbi protiv ove organizacije, ali roditelji se itekako mogu pobrinuti o svojoj djeci i tako doprinijeti u borbi protiv ove organizacije.

Faktor: U BiH ima i drugih škola čije je sjedište u Turskoj.

Topaloglu: Postoji Internacionalni univerzitet Sarajevo (IUS). Iza te škole stoji država Turska. Građani BiH imaju mogućnost da tu školuju svoju djecu, kao i osnovnoj i srednjoj školi koja će se ubrzo osnovati.

Faktor: Vi ste predsjednik Upravnog odbora IUS-a. Također, OŠ Isa-beg Ishaković, koja se nalazi u naselju Grbavica, prije nekoliko godina postala je dio vaše Fondacije. Koji su ciljevi Fondacije SEDEF po pitanju obrazovanja? Kakva ulaganja u pogledu obrazovanja planirate u budućnosti u BiH?

Topaloglu: Misija naše Fondacije od 2011. godine, kada smo počeli ovdje, je da jednostavno napravimo taj bratski most između Turske i BiH. Bio nam je cilj dati svoj doprinos u obrazovanju građana u zemlji koja je izašla iz rata, ponuditi im najkvalitetnije škole. Naš cilj je bio da Sarajevo bude neki vid međunarodnog centra za studente. Cilj je obrazovati slobodne naučnike i jednostavno unaprijediti i ojačati taj most bratstva između Turske i BiH. Ove godine u junu smo imali našu osmu generaciju maturanata, i vidimo kroz naše studente koji su već završili da imamo Turke koji su se ovdje zaposlili i imamo građane BiH koji rade u Turskoj. Također, imamo onu djecu koja su sklopila brakove, i ovdje nastojimo da te bratske i rodbinske veze ojačamo. Iz islamskih zemalja i sa afričkog kontinenta činimo da djeca isto tako, i zemalja zaljeva umjesto Engleske i ostalih zemalja, dolaze ovdje u BiH. Već smo počeli sa radom naše osnovne škole i vrtića, i 2017. godine nastojat ćemo da počne raditi i srednja škola. Od vrtića do doktorskih studija. To je naša misija i na taj način služimo građanima BiH.

 

Related posts

Hazreti Sulejman i papagaj

Dolazi nam osma generacija popularnog Golfa

Od danas u FBiH cijene goriva idu dole

Leave a Comment