HAOS NA GRANICAMA: Slovenija poduzima OŠTRE MJERE

Od četvrtka bi na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske moglo doći do još većih gužvi jer će slovenska policija i služba za autoceste DARS sve kamione preusmjeravati na velike granične prelaze poput Bregane i Macelja.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga tvrdi kako je ta tehnička mjera donesena kako bi se stanovništvo uz manje prelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi.

Tako će se teretni promet usmjeravati prema velikim prelazima, a na manje će biti usmjeravani putnički automobili. Osim toga, slovenska policija će već sedmice početi postavljati semafore i signalizaciju za upozorenja o prometu pred graničnim prelazima, što bi trebalo spriječiti velike kolone i gužve.

– Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prelaze – naglasio je Špenga. Osim semafora i znakova uz autocestu prije graničnih prijelaza bit će postavljeni i sanitarni čvorovi za putnike. Nove velike gužve na prelazima se očekuju od četvrtka kada je u Sloveniji neradni državni praznik i počinju “produljeni” prvosvibanjski praznici, a mnogobrojni Slovenci kreću prema Hrvatskoj na odmor.

– Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati učiniti isto – poručio je Špenga.

I dok Slovenija ne popušta u striktnoj primjeni Uredbe o sustavnom nadzoru granice i Hrvatske, i dalje stižu apeli na Slovence da popuste. Tako je premijer Andrej Plenković izrazio jučer nadu kako će se do početka turističke sezone naći rješenje o trenutnom “neodrživom stanju s dugim čekanjima na granicama”.

– Ova uredba o Schengenu ima mogućnost derogacije da se prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole. Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije – upozorio je Plenković. Božo Petrov iskoristio je govor na Konferenciji predsjednika parlamenata članica EU u Bratislavi kako bi također pokušao urgirati na smanjenje rigoroznih graničnih kontrola. No, u Ljubljani, barem za sada, na te pozive samo odmahuju rukom i tvrde da neće biti promjena graničnog režima jer bi u tom slučaju Slovenija morala napustiti Schengen.

– Nastavit ćemo sustavne kontrole i tek povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, ovisno o procjeni rizika i duljini čekanja, a na to nas obvezuju izmjene schengenske uredbe – rekao je premijer Miro Cerar.