Image default
Arhiva

Halal Standard BAS

Halal standard je dokument koji utvrđuje šta je dozvoljeno (halal) a šta zabranjeno (haram). Standard propisuje kriterije za implementaciju, certificiranje i provjeravanje primjene zahtjeva.

Prvo izdanje bosanskohercegovačkog Halal standarda izrađeno je 2007. godine. Halal standard je regisitriran kod Instituta za standardizaciju BiH kao nacionalni standard pod nazivom Halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2007.

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH aktom br. 54/05 potvrdilo je, da je Halal standard u skladu sa islamskim propisima. Time je bh. Halal standard postao prvi europski a drugi u svijetu registrirani Halal standard.

 

Halal standardom je utvrđeno:

–          šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno muslimanima,

–          kako se certificira i provjerava primjena odredbi Halal standarda,

–          kako se vrši halal klanje životinja,

–          kako su obilježeni halal proizvodi

–          koji su aditivi halal, a koji nisu.

Shodno zahtjevima i potrebama za unapređenje u 2010. godini izvršena je revidacija Halal standarda. Drugo izdanje Halal standarda registrovano je kod Instituta za standardizaciju BiH pod nazivom Halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2010.

Halal standard je kompatibilan sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom (ISO) i u skladu je sa Halal standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I – Halal food.

Related posts

Kad beba može u zimsku šetnju

SAVJETNICI

Raspored radarskih kontrola

SAVJETNICI

Koji su simptomi bolesti plavog jezika?

SAVJETNICI

Leave a Comment