Hajmo malo do Kaknja

TURIZAM Iako prostorno nije velika, općina Kakanj se odlikuje izuzetnim prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim nasljeđem. Snježni planinski vrhovi, rijeke i jezera pružaju velike mogućnosti za razvoj turizma u Kaknju. Općina Kakanj ima odlične izglede za razvoj kako planinskog, seoskog tako i lovnog turizma. Općina Kakanj iznimno je bogata kulturno-historijsko nasljeđem koje još uvijek nije dovoljno ni istraženo, a nije ni iskorišteno. Na teritoriji općine Kakanj nalaze se stara neolitska naselja u dolini rijeke Trstionice, a u samom centru grada pronađeno je paleolitsko naselje i mnogobrojni značajni artefakti koji se nalaze u raznim muzejima u Bosni i Hercegovini. Kakanj je poznat i po čuvenom Zgošćanskom stećku koji nažalost se ne može vidjeti u Kaknju nego ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Na teritoriji Kaknja je pronađena i kamena kugla koja još uvijek nije dovoljno istražena, a takve kugle su pronađene i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini. U blizini kraljevskog grada Bobovac nalazi se i Kraljeva Sutjeska, poznata po najstarijoj džamiji u Bosni i Hercegovini koju je izgradio sultan El-Fatih. Blizu džamije nalazi se i najstariji franjevački samostan, Samostan Kraljeva Sutjeska, poznat po iznimno bogatom knjižnom fondu i starim orguljama. Općina Kakanj ima značajno planinarsko izletište Bočica na kojemu je sagrađen planinarski dom na 925 metara nadmorske visine. Često ga posjećuju domaći planinari i planinari iz drugih općina. U općini Kakanj se nalazi zimsko-ljetno izletište Ponijeri, koje je opremljeno ski-liftom i drugim pratećim infrastrukturnim objektima za skijanje. Danas je to izuzetno posjećeno mjesto, kako od strane građana općine Kakanj tako i turista iz drugih općina. Zbog velikih šumskih bogatstava i izuzetnog kvaliteta vazduha ovo područje proglašeno je vazdušnom banjom. Kakanj je, dakle, područje izuzetno bogatog kulturno-historijskog naslijeđa koje je moguće iskoristiti i tako upotpuniti turističku ponudu općine Kakanj, te privući mnogobrojne turiste iz okolnih općina.

Općina Kakanj zauzima centralni položaj u Sarajevsko-zeničkoj kotlini, privredno najznačajnijem i najgušće naseljenom regionu BiH.

Željezničkom prugom Doboj-Sarajevo-Ploče i magistralnim putem Sarajevo-Zenica-Doboj područje Kaknja je povezano sa svim krajevima zemlje, a preko njih sa Evropom i svijetom.

Općina Kakanj pokriva područje od oko 417 km2, koje naseljava 46.000 stanovnika. Područje je bogato ležištima kvalitetnog mrkog ugljena, što je omogućilo da se u Kaknju izgradi Termoelektrana koja je najveća u Bosni i Hercegovini. U općini je razvijena i drvna industrija i proizvodnja cementa.

Kakanj je danas jedan moderan, urbani grad u kome sve vrvi od života i ubrzanog tempa privrednog razvitka, ali koji je i pored toga zadržao bogatu kulturno-historijsku tradiciju i gostoljubivost svojih žitelja. Pored bogate kulturno-historijske baštine, općina Kakanj ima još mnogo toga zanimljivog i lijepog ponuditi svojim gostima.

Nadomak Kaknja, 19 km udaljeno od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1.144-1.200 n/m, nalazi se prelijepo izletište Ponijeri, koje je i zračna banja i planinsko izletište i zimsko odmaralište ali i lovačko polazište. U blizini protiču i kristalno čiste rijeke bogate ribom: Marošička, Mala rijeka, Trstionica, Ribnica i Bukovica.

Na području općine se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata od kafe-barova, preko restorana, do motela i hotela u kojima se gostima nude vrhunski specijaliteti domaće kuhinje, komforne sobe i brojni zabavni sadržaji.

KAKANJ – VIDEO

KAKANJ – MAPA

kakanj 300

Download JPG 

Vodeći se činjenicom da je u našem gradu u posljednje vrijeme sve atraktivnije voziti biciklo, te zbog činjenice da općina Kakanj u svojim strateškim ciljevima navodi plan ulaganja u ovu granu sporta kroz izgradnju prije svega biciklističke staze koja bi se trebala nastaviti kroz gradsku jezgru te prema stadionu FK Mladost, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je odlučila upotpuniti ovu misiju koja sve više dobija maha posebno kod mlađih populacija. Također, evidentno je da se vikendom  sve češće mogu vidjeti biciklisti na dionici puta Kakanj – Kraljeva Sutjeska. Život u gradu češto, zbog nedostatka adekvatnih prostorija, ne dozvoljava nabavku vlastitog ljubimca na dva točka što uzrokuje odustajanje od rekreativnog bavljenja ovim vidom sporta. Dakle, sve je to uticalo da JU KSC napravi korak dalje u svojoj ponudi i omogući našim sugrađanima koji nemaju vlastito biciklo da iskoriste našu ponudu i budu u trendu.

Već godinu dana JU KSC Kakanj svim zainteresovanim nudi uslugu iznajmljivanja bicikala “Rent a bike”. Pet bicikala koji su dostupni za iznajmljivanje ponovo će biti na platou ispred Sportske dvorane KSC Kakanj a cijene rentanja su i više nego povoljne. Cijena iznajmljivanja bicikla na jedan sat iznosi 2 KM, cijena cjelodnevnog iznajmljivanja iznosi 10 KM.

Lijepi proljetni dani su pred nama, a kako tvrde iskusni bicilisti, bicikl čini život ljepšim.

Bicikl možete iznajmiti tako što ćete se obratiti osoblju u kultnom školskom centru “Europa” ili na dežurni info-pult koji se nalazi u sastavu Sportske dvorane KSC Kakanj.

Posjeti Kakanj, posjeti Ponijere:  Nudimo uslugu noćenja u novom hotelu „Hotel Kakanj“ i skijanje u Ski centru Ponijeri – Pogledajte našu turističku ponudu

U Kaknju se itekako ima šta vidjeti, Kakanj ima mnogo toga turistima da ponudi te kapacitet da se stvori sasvim drugačija slika o našem gradu. Uz bogatu kulturno-historijsku baštinu Kakanj ima zračnu banju Ponijeri, Kakanj ima Ski centar Ponijeri koji je bio jedan od rijetkih u BiH sa omogućenim skijanjem uz dolazak prvih snježnih padavina ove godine.

Turisti koji dođu u naš grad treba i da ostanu u našem gradu, jednu, dvije ili više noći a to mogu uraditi u Hotelu Kakanj koji je moderno opremljen sa pratećim cafe-restoranom i igraonicom.

Stoga, obavještavamo sve zainteresovane koji još uvijek ne mogu odlučiti gdje provesti nekoliko dana uz skijanje te uz veoma dobru uslugu da je pravi izbor KAKANJ. Naime, JU KSC Kakanj i „Hotel Kakanj“ na osnovu dobre saradnje napravili su odličnu turističku ponudu za sve zainteresovane.

Cilj je pružanje vrhunske usluge i dovođenje stanovnika iz okolnih gradova i inostranstva u Kakanj, također cilj je stvoriti što ljepšu sliku o Kaknju te uvezivanje ugostiteljskih objekata sa kulturom i sportom. Cilj ove ponude je također da što više turista posjeti i uživa u čarima Ponijerima, uz topli čaj na čistom vazduhu uz skijanje kako dnevno tako i noćno.

U nastavku turistička ponuda Hotela Kakanj i Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj:

SVE PONUDE ODNOSE SE ZA JEDNU OSOBU – MOŽE SE ISKORISTITI SVAKIM DANOM

  1. DVODNEVNA PONUDA:

DVA DANA SKIJANJA NA PONIJERIMA (noćno+dnevno skijanje+jedno noćenje)

  • Obilazak Muzeja Kaknja po želji (termin će biti naknadno definisan)

CIJENA: 110 KM po osobi

  1. TRI DANA SKIJANJA

NOĆNO SKIJANJE+DNEVNO 2X

 CIJENA: 190 KM po osobi

Svi posjetioci Muzeja Kaknja na osnove pomenute ponude će imati priliku da pogledaju sve postavke i eksponate muzeja i to uz prisustvo kustosa.

Iskoristite ovu ponudu i na vrijeme rezervišite svoje mjesto pozivom na broj 032/552-880 ili putem e-maila info@hotelkakanj.ba za sve informacije o Ski centru informacije putem 032/771-920 ili na e-mail juksckakanj@ksckakanj.ba!

https://www.youtube.com/watch?v=kaNn8gEO2xQ

Budite dio kakanjske bajke!

Slikovni rezultat za PACARIZ KAKANJ

Poseban pozdrav Kakanjcima u Kataru