Image default
Arhiva

Hadžije iz BiH jutros iz Medine krenule ka Mekki

Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je iz Medine krenula ka Mekki. U ovoj grupi se nalaze hadžije iz prva četiri aviona a njihov dolazak u Mekku očekuje se večeras.

Po dolasku u Mekku hadžije će se smjestiti u hotele, a oko ponoći će zajedno sa vodičima obaviti tavaf i sa`j i osloboditi se ihrama, stoji u saopćenju Islamske zajednice BiH.

– Hadžije prva četiri aviona trenutno se ukrcavaju u autobuse. Nakon što se upotpune grupe u svakom od autobusa oni će krenuti u pravcu Mekke. Hadžije petog, šestog, sedmog i osmog aviona će krenuti sutra inšallah, sa početkom u 10:00 sati će početi sa ukrcavanjem u autobuse i oni će požuriti da budu što prije u Mekki da mogu na vrijeme da dođu da se odmore i da obave umru. To se naravno odnosi na zdrave hadžije,  a što se tiče bolesnih hadžija, za njih ćemo praviti, inšallah, posebnu umru, rekao je Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž.

Dodao je da se hadžije osjećaju posebno, ali da su emocije podijeljene.

– Vidim da su hadžije tužne što idu iz Medine, jer ovdje u Medini, u gradu Poslanika s.a.v.s nije bilo hadžskih obreda i nije bilo nekih poteškoća. Sve je to na neki način bilo relaksirajuće i uživali su u ibadetu. Naravno, bilo im je drago da sve namaze klanjaju u Poslanikovoj s.a.v.s. džamiji, ali sada dolazi ono što je najvažnije, a to je obavljanje umre i hadža, i naravno da je svim hadžijama da se susretnu sa Kabom, odnosno da se susretnu sa Mekkom, pogotovo oni koji to čine prvi put – kazao je Halilović

Zamolio je uzvišenog Allaha dž.š. da svim hadžijama i svima koji smo zaduženi za ovogodišnju organizaciju olakša put.

– Mi ipak idemo, hvala Allahu dž.š., komfornim autobusima koje smo ove godine obezbijedili za naše hadžije i nadam se da će taj put biti, inšallah, lahak i lagodan, i da ćemo već sutra imati kompletnu našu grupu naših hadžija smještene u hotelu.“, kazao je Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž, prilikom polaska naših hadžija iz Medine.

Polazak ostalih hadžija iz Medine prema Mekki je planiran za sutra u identičnim vremenskim terminima kao danas.

 

avaz.ba

Related posts

Bosanski način napredka: Vlasti vjeruju da se u BiH može preživjeti sa 602 KM

Rak i kemoterapija: Istina i laži koje vam serviraju doktori

Mame pričaju: 10 stvari koje osobe bez djece ne razumiju

Leave a Comment