Grupacija automobilske industrije PKFBiH dobila ured u Wolfsburgu

Tome je prethodilo potpisivanje ugovora između Privredne komore FBiH i Wolfsburg AG o uslovima i načinu korištenja kancelarije, kao i ostale infrastrukture unutar kampusa.

Wolfsburg AG je u vlasništvu kompanije Volkswagen i grada Wolfsburga, a jedno od polja djelovanja ove kompanije je podrška firmama koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti. Cilj ove aktivnosti je obezbjeđenje uslova za intenzivno i institucionalno prisustvo predstavnika Grupacije automobilske industrije kroz partnerski odnos sa Inovacijskim kampusom Wolfsburg AG, a zbog stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu, tako i kod drugih njemačkih proizvođača automobila.

Kancelariju će predstavnici Grupacije automobilske industrije koristiti kao checkpoint i mjesto sastanaka, a zbog intenziviranja aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Tokom prvog zvaničnog sastanka održanog u uredu PKFBiH pri Inovacijskom kampusu Wolfsburg AG, sa partnerima iz Wolfsburg AG precizirani su detalji već najavljenog i rezervisanog zajedničkog nastupa naših kompanija koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti na internom sajmu Volkswagenovih dobavljača IZB 2018, koji će se održati u oktobru 2018. godine u Wolfsburgu.

Naime, radi se o najznačajnijem sajmu za dobavljače Volkswagena, gdje se na jednom mjestu dobavljači sa svojim proizvodima i novitetima predstave predstavnicima Volkswagena i imaju priliku da uspostave značajne kontakte kako sa predstavnicima Volkswagena, tako i sa njihovim velikim dobavljačima. Dogovoreno je obezbjeđenje kolektivnog izlagačkog prostora za članove Grupacije automobilske industrije, a sa predstavnicima Wolfsburg AG kao organizatorom sajma usaglašen je način učešća i ostale aktivnosti, kako bi firme iz naše automobilske grupacije bile predstavljene na najbolji mogući način.

Inače, projekat „Razvoj automobilske industrije FBiH“ koji provodi Privredna komora FBiH je prepoznat i podržan od Vlade FBiH. Zbog značaja i potencijala bh. automobilske industrije, preuzimanje kancelarije i sastanak oko daljih aktivnosti na projektu je protekao i uz prisustvo predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), čime su na još jedan snažan način predstavljeni potencijali i iskustva razvijanja biznisa sa bh. proizvođačima, naglašavajući sistemski i institucionalni okvir podrške, saopćeno je iz PK FBiH