Grožđe je prava vitaminska bomba i odličan antioksidans

1. Vitaminske bombe
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove ljetne bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljit će 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C.

2. Jedite ga za bolje pamćenje

Tamno grožđe ima sposobnost usporavanja gubitka pamćenja kod starijih osoba, tvrde istraživači koji su svoj rad objavili u časopisu British Journal of Nutrition. Dapače, dobra je vijest da ono može i poboljšati pamćenje! Nedavna su istraživanja na životinjama pokazala da polifenoli pronađeni u sjemenkama grožđa čak mogu smanjiti razvoj plaka u mozgu koji je povezan u Alzheimerovom bolešću.

3. Grožđem protiv boli
Ako vas muče napadaji gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći može biti crveno grožđe koje može ublažiti osjećaj boli u tim slučajevima. Crveno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Ovaj snažni antioksidans djeluje s vitaminom C kako bi stimulirao imunološki sustav za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Također, sjemenke grožđa sadrže tvar pod imenom piknogenol. Ovaj antioksidans pomaže u borbi protiv bolova uzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, stresa i alergije.

4. Zaustavlja rast tumora

Znanstvenici Sveučilišta Illinois tvrde kako prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.

5. As za krvožilno zdravlje
Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola.

Istraživanje koje je proveo dr. Joseph Vita s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu pokazalo je kako konzumacija tamnog grožđa sorte Concord ima pozitivan utjecan na noćni krvni tlak, što je znak zdrave regulacije krvnog tlaka. Ovi se rezultati samo nastavljaju na niz studija koje su pokazale dobrobitne učinke soka tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, koja doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom tlaku.

6. Smanjuje oštećenje kože uzrokovano suncem
Ultraljubičaste sunčeve zrake vodeći su uzrok kožnih problema, od raka kože, opeklina i solarnog eritema do prijevremenog starenja dermisa i epidermisa. Dobra je vijest da flavonoidi otkriveni u grožđu mogu smanjiti količinu oštećenja stanica izloženih ovom zračenju. Zato ga jedite u što većim količinama!

Ulje sjemenki grožđa (ulje grožđanih koštica), organsko, dobiva se postupkom hladnog tiještenja sjemenki grožđa.

Ovo ulje je zlatnožute boje, bez okusa je i mirisa; sadrži omega 3 masne kiseline, snižava razinu kolesterola u krvi, iznimno je korisno za krvožilni sustav, sadrži velike količine antioksidansa i polifenola.

Ulje sjemenki grožđa dobiva se iz sjemenki grožđa.

U dvadesetom stoljeću se ulje sjemenki grožđa počelo sve više prodavati i praviti i to većinom u Europi.

Ulje sjemenki grožđa je polinezasićeno te sadrži neke vrlo korisne spojeve poput lizolne kiseline.

Ulje je bogato vitaminima, mineralima, linolnom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama, koje osnažuju stanice kože i pomažu u njezinoj hidrataciji, te vitamin E i visok udio tokotrienola (snažnijeg antioksidansa od tokoferola).

Sadrži veliku količinu vitamina F.

Ulje sjemenki grožđa iznimno je fine teksture (koristi se i za podmazivanje mehanizma satova!).

Ovo ulje ima dva osnovna područja primjene: u kozmetici i kulinarstvu.

Kad kupujete ulje sjemenki grožđa za prehranu pobrinite se da na njemu piše da se može koristiti u prehrani.

K. Pužar
Foto: Shutterstock/ pravisavjeti.info

Sjemenke grožđa Chardonnay su jedan od glavnih sastojaka preparata SOUL američke kompanije Rain International. Ukoliko želite doći do ovih proizvoda kontaktirajte nas na našoj fb stranici:

Rain Bosnia – zdravlje iz sjemenki

ili

http://www.myrainlife.com/sanelaprosic