Granica između BiH i Hrvatske presijeca fudbalski teren u Kostajnici: Rezervni igrači sjede u EU

Granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Kostajnici prelazi preko terena Fudbalskog kluba Partizan, pa tokom utakmica i treninga igrači više desetina puta iz BiH pređu Hrvatsku i obrnuto.

Mustafa Bekirovski, koji radi na poslovima održavanja fudbalskog terena, prostorija i opreme FK Partizan za razliku od drugih domara u fudbalskim klubovima ima i specijalno zaduženje: ukoliko lopta pređe ogradu i završi u šumarku pored terena, on, obavezno noseći pasoš, odlazi po nju u Hrvatsku, odnosno Evropsku uniju.
“Iz gornjeg dijela gdje bude korner zastavica ide crta prema ovom šesnaestercu našem, kod donjeg gola. U suštini po toj karti kućice pripadaju Hrvatskoj i rezervni igrači sjede u Evropskoj uniji, u Hrvatskoj. Tokom utakmice 20, 30, 50, 100 puta, igrač pređe tamo i vamo. Znači, on ne zna više gdje je, je li u Hrvatskoj ili u Bosni”, ispričao je Mustafa Bekirovski.

On je u djetinjstvu počeo trenirati fudbal u ovom klubu, a dobro je sjeća kako su pomagali radnicima kada je 1979. godine izgrađen novi teren. Školovanje i posao udaljili su ga od ovog fudbalskog kluba, ali mu se vratio prije devet godina kada je tu počeo raditi. Ispričao je da je svaki odlazak po loptu neizvjestan, jer se nikad se ne zna hoće li neko napraviti problem što je prešao državnu granicu.

Za vrijeme posjete ekipe AA, zbog ružnog vremena i pauze u 14. kolu treće lige RS, fudbaleri Partizana nisu trenirali. Do kraja sezone odigraće još jednu utakmicu, nakon čega počinje zimska pauza. Najmlađi članovi ovog kluba, pioniri, pjetlići i kadeti, bez odmora, treniraju u sali osnovne škole koja se nalazi pored spornog terena.

“Kad su utakmice i treninzi tu sam svakodnevno i imamo te dječurlije, djece koja dohvaćaju lopte, međutim, djeci ne dozvoljavamo da idu tamo preko granice. Kad ode lopta preko tog dijela za koji smo mi smatrali da je granični dio, te vrbe, tad idem ja, normalno pasoš uvijek imam u tobrbici svojoj, odem tamo po loptu, vratim se, a dosad nikad nisam imao problema, da li će ih biti ili neće to stvarno ne znam šta da vam kažem”, kazao je Bekirovski.

Dodao je da ispada smiješno da iz jedne države ide u drugu po loptu, a to se sve dešava na desetak metara udaljenosti.

Dodatan problem pri odlasku po loptu, predstavlja i činjenica da niko ne održava šumarak pored terena. Obzirom da vrijednost lopte nije zanemariva kada je u pitanju ovaj mali klub Bekirovski s vremena na vrijeme pokušava da sebi olakša pronalazak lopte.

“Zaraste, bude tu šikara, pa idem ručnom kosom, malo pokosim da imam bolji pregled za loptu, međutim kada je tamo neki dio gdje ne mogu ni ručnom kosom onda uzmem mačetu ili bilo šta i idem tamo pa tražim loptu, dok je ne nađem”, rekao je on.

Zoran Avramović, potpredsjednik i sekretar FK Partizan iz Kostajnice istakao je da klub trenutno nema problema ni zbog granice koja prelazi preko terena, ni zbog odlazaka po loptu. Ipak, misli da bi to mogao biti postati problem, pogotovo kada ode lopta u Hrvatsku, jer je to “tuđa zemlja”.

“Objasnimo gostujućim klubovima, faktički mi ne znamo da li je naš teren u Hrvatskoj, uglavnom znamo da je, kada ode preko ograde, lopta u Hrvatskoj”, kazao je Avramović i dodao da djecu ne šalju po loptu kako im ne bi stvarali probleme, jer je sigurnije.

Prema njegovim riječima, lokalno stanovništvo svjesno je ove situacija, kao i činjenice da niko dosad nije imao problema zbog toga.

“To za ljude normalno, nije ništa novo”, kaže Avramović.

Na pitanje da li se šale o tome, odgovorio je da se ponekad malo i našale na račun situacije u kojoj su se našli.

“Kada ode lopta tamo, kažemo da je otišla u Hrvatsku, da možemo otići u Evropsku uniju, ali to je samo mala šala. Tako i jeste”, kaže Avramović.

Za razliku od kluba, lokalno stanovništvo čije su njive, povlačenjem granice u Kostajnici, završile u Hrvatskoj znalo se naći u nezgodnim situacijama. Avramović i Bekirovski ispričali su ekipi AA kako mještani ranije nisu bili upućeni pa je bilo privođenja, zabrane ulaska u Hrvatsku, kao i naplaćivanja kazni. Sada se ova situacija reglusala pa se prije obrađivanja zemljišta mještani samo najave na graničnom prelazu i nakon toga mogu bez problema otići na svoje njive.

Fudbalski klub Partizan u Kostajnici osnovan je 1954. godine, a trenutno se takmiči u Regionalnoj ligi RS, grupa zapad, gdje su na 6. mjestu.

Cilj im je iz treće, preći u drugu ligu. Mnogi se, govoreći o ovom klubu, šale da obzirom na položaj fudbalskog terena već igraju u Evropi.

U kostajničkom Partizanu posebno su ponosni na činjenicu da su multinacionalan klub, jer imaju članove i srpske i bošnjačke nacionalnosti.

“Mi dobro funkcionišemo, inače grad dobro funkcioniše, nemamo nikakvih problema na nacionalnoj osnovi i nismo nikada ni imali”, kazao je Avramović.