Image default
Arhiva

Grad na 2 kontinenta posjetilo 108 miliona turista

Prema statističkim podacima Istanbul je u posljednjih 15 godina posjetilo više od 108 miliona (108.869.569) turista iz cijelog svijeta

ISTANBUL (AA) – Istanbul, grad sa jedinstvenim položajem, grad koji leži na dva kontinenta i koji je bio prijestolnica raznih nacija i carstava, već stoljećima privlači putešestvenike iz raznih dijelova svijeta. Prema statističkim podacima, ovaj grad je u posljednjih 15 godina posjetilo više od 108 miliona ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci Statističkog zavoda Republike Turske jasno potvrđuje da je, prema posljednjem popisu stanovništva baziranom na adresi stanovanja, broj stanovnika u toj zemlji porastao na 78.741.053.

Prema podacima iz 2015. godine Istanbul je imao nešto više od 14,5 miliona stanovnika. Ovaj grad dnevno posjećuje na stotine hiljada turista. Zapanjujući je statistički podatak da je u posljednjih 15 godina Istanbul posjetilo više od 108 miliona (108.869.569) turista iz cijelog svijeta.

Podaci dva istanbulska aerodroma, “Ataturk” i “Sabiha Gokcen”, te luka “Haydarpasa”, “Pendik”, “Zeytinburnu” i “Karakoy” govore da je u periodu posljednjih 15 godine broj turističkih dolazaka uvećan skoro četiri puta. Postepeni rast je zabilježen od početka 2000-tih.

Godine 2002. zabilježeno je skoro 2,7 miliona dolazaka. U 2013. taj broj je porastao na 10,4 miliona, dok je 2015. godine Istanbul posjetilo 11,8 miliona turista. Prošle godine zabilježen je blagi pad u posjetama, tj. zabilježeno je 9,2 miliona dolazaka.

Turisti preferiraju posjetu Istanbulu u ljetnom periodu kada je broj dolazak znatno više nego tokom hladnih zimskih mjeseci. Turisti dolaze najviše preko aerodroma “Ataturk”.

Većina posjetitelja dolazi iz evropskiih zemalja. Prošle godine Istanbul je posjetilo najviše Nijemaca, više od 1,6 miliona posjeta. Nijemce slijede Iranci, Saudijci, Britanci, Francuzi, Amerikanci i Rusi.

Related posts

Upoznajte Adila Daffalla – uspješni ljekar iz Sudana u Gračanici

SAVJETNICI

Zašto banane nije dobro jesti za doručak?

SAVJETNICI

Sve više Hrvata kupuje u BiH

SAVJETNICI

Leave a Comment