Image default
Arhiva

Gorivo ipak poskupljuje za više od 17 feninga

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH o povećanju akciza raspravljat će odmah na početku sjednice, odnosno nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i zastupničkih pitanja.

Riječ je o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na biodizel.

Predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Iz Vijeća ministara navode da bi usvajanje ovih zakona omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Vijeće ministara tražilo je od Zastupničkog doma da navedene zakonske prijedloge razmatra po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti predlaganja i usvajanja amandmana, što zastupnici nisu prihvatili.

Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine u svom mišljenju navodi da Prijedlog zakona nije usklađen sa Poslovnikom o radu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao ni sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Direkcija za evropske integracije dostavila je stav da predložene izmjene i dopune zakona nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom, posebno u dijelu koji se odnosi na oporezivanje biodizela.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je u srijedu mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, kako bi mogla da se izjasni o ovom zakonskom prijedlogu.

Prema riječima Dušanke Majkić iz SNSD-a, prekršeni su zakoni budući da se UO UIO nije izjasnio o predloženom rješenju.

Najveća je nepoznancima kako će glasati zastupnici iz RS-a. Naime, SNSD se protivi prijedlogu jer je suprotan mišljenju UO UIO koji je u istom setu tražio i povećanje akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića, ali je Vijeće ministara odbilo taj zahtjev i predložilo samo povećanje akciza na gorivo. No, Vladi RS-a, odnosno SNSD-u očajnički trebaju sredstva, pa su zastupnici ove stranke između dvije vatre.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, rekla je da će ova stranka vidjeti da li će podržati predložene izmjene, a zvaničnici SDS-a ranije su bili protiv povećanja akciza tvrdeći da time entitetske vlasti krpe rupe u budžetima.

Zastupnici vldajuće koalicije iz FBiH (SDA, SBB i HDZ BiH) trebali bi podržati predložene izmjene.

“Ovim se ruši sistem indirektnih poreza u BiH”, upozorila je Majkićeva, podsjećajući da je UO UIO jedini ovlašten za predlaganje politika indirektnih poreza.

Iako se predlaže povećanje akciza za 15 feninga po litru, zbog PDV-a građani će gorivo, ako prijedlog bude usvojen, plaćati skuplje za 17,5 feninga.

Related posts

Naučnici razvili senzore koji kontrolišu dijabetes putem znoja

Vakcina protiv raka uklonila tumore

Koliko ostaviti hrane pčelinjem društvu preko zime?

Leave a Comment