Gojaznosti više doprinose geni ili način života?

Najnovije istraživanje sugerira da genetika nije presudna kada je u pitanju vaša vjerovatnoća da ćete postati pretili.

Godinama su istraživanja gena u nastanku gojaznosti dovela mnoge ljude do stanja da vjeruju kako njihova DNK postaje “preteška” i da je zbog toga pretilost neizbježna. Međutim, novo istraživanje pokazuje da svakodnevni način života, a ne geni, vjerovatno igra mnogo veću ulogu, piše Health24.

Studija je pratila podatke o više od 2.500 Amerikanaca od 1985. sve do 2010. godine. Istraživači su koristili modernu tehnologiju kako bi konstruirali genetski “rezultat rizika” za pretilost za svakog od sudionika i to na osnovu njihove pojedinačne DNK.

Također su pratili promjene u indeksu tjelesne mase svake osobe (BMI) tokom vremena, kako bi odredili njihovu težinu i kondiciju.

Suština, prema vodećem istraživaču, jeste da je fitness bolji prediktor nego genetika gdje će vaš BMI otići s vremenom.

“Genetika očito ima neki utjecaj, ali drugi su faktori jači. BMI, čak i u mladosti, predstavlja savršeni simbiozu genetike i vanjskih faktora”, rekao je Murthy, vanredni profesor interne medicine i radiologije na Univerzitetu Michigan.

Ovo istraživanje podržava tvrdnju da je bez obzira na vaš genetski kod, najbolja metoda za optimizaciju zdravlja dobra prehrana i svakodnevno vježbanje.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Cardiology.

Ostavite Vaš komentar!