Gnojna angina, njeni uzroci, simptomi i liječenje

Gnojna angina je bolest koja najčešće pogađa malu djecu, ali zna se javiti i kod odraslih ljudi. Glavne karakteristike ove bolesti su poteškoće s gutanjem i bol u grlu, a javlja se zbog pada imuniteta. Simptomi ove bolesti mogu se ublažiti, a iako može proći sama od sebe, najčešće se liječi antibioticima.

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Doktor u kući

Krajnici su dvije žlijezde koje se nalaze u stražnjem dijelu grla. Dio su limfnog i imunološkog sustava, a glavni zadatak je da spriječe ulazak virusa ili bakterija. To je glavni razlog zbog čega se liječnici ne odlučuju lako za uklanjanje, ali kad upala postane kronična, operacija je obično neizbježna.

Uzroci upale krajnika
Do upale obično dolazi nakon izlaganja grla mikroorganizmima koji mogu uzrokovati infekciju. Iako su uzročnici alergije, virusi i bakterije, najčešći razlog zbog kojeg dolazi do gnojne upale je streptokok. Kod kronične upale krajnici više ne mogu štititi i zbog toga postaju žarištem upale.

Gnojna angina je infektivna bolest koja se može prenijeti udisanjem prašine iz raznih izvora, aktivacijom mikroorganizama nakon pada imuniteta te kapljičnim putem ili zrakom. Na razvoj upale mogu utjecati druga zdravstvena stanja poput bolesti desni i karijesa, konzumacije alkohola, prehlade, pušenja i traumatskih ozljeda krajnika.

Simptomi upale krajnika
Postoji više simptoma koji mogu ukazati na upalu grla, a to su:

crvenilo u grlu
prisutnost plaka na krajnicima
gubitak apetita
povišena tjelesna temperatura
glavobolja
osip u ustima ili na koži
upala sluznice očiju
bolovi u trbuhu
bolovi u grlu
natečeni krajnici s bijelim mrljama
zadah
pospanost i slabost
otečene limfne žlijezde na vratu i ispod vilice
promjene u glasu ili gubitak glasa
kašalj i curenje iz nosa
povraćanje i mučnina
Upala krajnika kod djece
Gnojnoj angini su najčešće podložna djeca do 3 godine koja su posebno osjetljiva na zarazne bolesti. Ako se djetetu javlja gnojna angina više puta u godini znači da je riječ o upali krajnika.

Prilikom liječenja je najvažnije pomoći djetetu da se odmori i što prije uspije vratiti svakodnevnim aktivnostima. Potrebno ga je potaknuti da pije i jede. Kruta hrana ne smije biti na jelovniku s obzirom na bol u grlu, a nije preporučljivo djetetu nuditi ni toplo piće i hranu. Najbolje je da jede hladna jela, sladoled i pije hladne napitke.

Na unos tekućine je posebno potrebno obratiti pažnju kako bi se spriječila dehidracija, a najbolji izbor su mineralna voda i sokovi. Pomoći mu se može isto tako da mu se grlo ispere toplom slanom vodom.

Bolest se osim kod djece može razviti i kod odraslih osoba, a najčešće pogađa stariju populaciju. Dijagnozu je moguće ustvrditi uz pomoć krvne slike ili brisa grla, a bris se radi samo ako se sumnja na bakterijsku upalu.

Prirodno liječenje upale krajnika
Upala krajnika se može liječiti i uz pomoć prirodnih lijekova. Prije nego se odlučite osloniti na prirodne metode važno je naspavati se i osigurati hidratizaciju tijela pomoću vode i čajeva.

Kod gnojne angine mogu pomoći prirodni lijekovi:

Limun – zahvaljujući antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima ubrzo ćete se riješiti upale. Napravite topli napitak od limuna i soli koji ćete piti tri puta dnevno.
Med – ljekovita namirnica koja pomaže izliječiti brojne bolesti. Ako želite što prije izliječiti upalu potrebno je napraviti napitak od meda i banane. Ogulite i usitnite bananu te stavite u 200 ml vruće vode. Na kraju stavite i jednu žlicu meda. Ljekoviti napitak bi trebali piti 3 do 4 puta dnevno.
Ljekoviti čajevi – od majčine dušice, kamilice, sljeza i žalfije mogu pomoći kod liječenja upalnog stanja.
Slana topla voda – prilikom ispiranja grla pomoći će topla voda s dodatkom soli. Dok će topla voda imati umirujući učinak, sok će uništiti bakterije ili viruse.
Liječenje upale krajnika
Dok se bakterijska upala liječi antibioticima, virusne infekcije se obično tretiraju paracetamolom. Ako vam je liječnik odredio terapiju antibioticima važno je pridržavati se propisane doze.

Oprez se savjetuje onima koji imaju probleme s bubrezima i jetrom te trudnicama, zbog čega je važno odrediti pravi razlog upalnog stanja prije nego se odredi način liječenja.

Bez obzira na metodu liječenja važno je da osoba miruje, izbjegava krutu i začinjenu hranu i pije puno tekućine. Potrebno se hraniti kašama, juhama i pireom.