Image default
Arhiva

Glasaj ispravno da bi listić bio važeći! (Video)

U nedjelju se održavaju Lokalni izbori u BiH, a više je od 30.000 kandidata za načlenike/gradonačelnike i općinske vijećnike bit će birano, piše Patria.

Donosimo priču o tome kako glasati i kada će vaš listić biti važeći.

Vaš glasački listić za izbor načelnika ili gradonačelnika u BiH bit će važeći ako označite kvadratić ispred imena samo jednog kandidata.  Dakle, ukoliko drugačije ispunite listić on će biti nevažeći.

Vaš glasački listić za izbor vijećnika u općinskom vijeću, odnosno odbornika u skupštini općine, vijećnika u gradskim vijećima, odnosno odbornika u skupštinama gradova i poslanika u Skuštini Brčko Distrikta bit će važeći ako:

– označite kvadratić samo pored jedne političke stranke ili koalicije ili liste nezavisnih kandidata ili imena jednog nezavisnog kandidata

– označite kvadratić pored jednog ili više kandidata unutar liste samo jedne odabrane političke stranke ili koalicije ili liste nezavisnih kandidata

– označite kvadratić pored samo jedne politilke stranke i označite jednog ili više kandidata unutar te odabrane političke stranke.

U izbornim jedinicama u kojim se biraju i pripadnici nacionalnih manjina imate mogućnost glasati za pripadnika nacionalne manjine tako što ćete samo jedno ime na posebnoj listi kandidata pripadnika nacionlanih manjina.

Ukoliko ste se odlučili da glasate za pripadnika nacionalnih manjina, ne možete glasati ujedno i za političku stranku, jer bi vaš listić tada bio nevažeći.

VIDEO:

Related posts

Ovo su namirnica za čišćenje jetre

Ponovo zaustavljena izgradnja Pelješkog mosta

Biometeorološka prognoza

Leave a Comment