Image default
Agro kutak

Farmeri gase proizvodnju i odlaze u inostranstvo

Proizvodnja mlijeka na području općine Ključ nalazi se pred gašenjem zbog sve većih problema s kojima se suočavaju ovdašnji farmeri, a samo tokom ove godine zatvoreno je sedam većih poljoprivrednih gazdinstava koja su se bavila tom proizvodnjom.

 

Ovo kaže Senad Bilajac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka iz Ključa, i dodaje kako je od te proizvodnje odustala i gotovo polovina malih farmera koji su imali do pet krava.

Krava i magnet

Ishrana krava muzara

Pripremite krave za proizvodnju mlijeka

“Vremenom su se problemi akumulirali, a najveći su umanjeni poticaji i stalno kašnjenje s njihovim isplatama. Zatim, tu su i niske otkupne cijene mlijeka, kao i neprestani rast troškova proizvodnje, što sve skupa demotiviše farmere. Najžalosnije je da većina tih ljudi napušta ove prostore i odlazi na rad u inostranstvo”, kaže Bilajac.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini su za 30 posto smanjena izdvajanja za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a farmeri su suočeni s nizom novih propisa u vezi s proizvodnjom mlijeka.

“Vjerujte, to nije normalno. Uveli su toliko birokratskih i administrativnih procedura koje morate na vrijeme ispuniti i predati, jer se u protivnom suočavate sa sankcijama.

Sve to naravno košta, a ipak smo mi poljoprivrednici, a ne pravnici, ne možemo sve to pratiti”, dodaje Bilajac, te ističe kako probleme u poljoprivrednoj proizvodnji u posljednje vrijeme prati i nedostatak radne snage, zbog sve većeg iseljavanja stanovništva sa ovih prostora.

“Neko ozbiljno treba da se zamisli nad ovim problemima i da se donesu mjere kako bi se spasila, ne samo proizvodnja mlijeka, nego ukupna poljoprivredna proizvodnja. Ukoliko se bude čekalo, bojim se da će biti kasno”, kaže Bilajac za poljoprivreda ba .

Na području Ključa danas egzistira tridesetak farmi muznih krava i oko devedeset registrovanih proizvođača mlijeka. U protekloj godini zabilježena je proizvodnja od oko 3,5 miliona litara mlijeka, ali već sada je evidentno kako će ona u ovoj godini značajno biti smanjena.

 

Related posts

Priprema tla za sadnju voćaka

Ukrasna ograda od čempresa i njene “mane”

Leave a Comment