Farma II finasirala 128 novih radnih mjesta i oko 212 sezonskih.

Projekat razvoja tržišne poljoprivrede  ”Farma II” obezbijedio je bespovratna sredstva od 1,1 miliona KM za 18 projekata u sektoru jagodičastog voća, a plan je da uvođenjem novih tehnologija bude poboljšana konkurentnost.
Uz učešće privatnih investicija, ukupna ulaganja iznosiće oko 2,8 miliona KM.

Odabrani korisnici grant sredstava potpisali su danas ugovore u Područnoj privrednoj komori Banjaluka i tom prilikom istaknuto je da je proizvodnja maline posebno u ekspanziji.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić naveo je da je u Srpskoj prošle godine podignuto novih 76 hektara zasada maline.

On je ukazao da je važno raditi na povećanju prinosa jagodičastog voća, ali i uvođenju sertifikata koji bi garantovali kvalitet proizvoda.

“Ministarstvo pruža podršku sufinansiranjem novih zasada, premijom za otkupljeno voće, kao i podrškom proizvodnji sadnog materijala”, rekao je Pašalić.

On je naveo da premija, kada je riječ o otkupu, iznosi do 15 odsto prosječne tržišne cijene, a kada je riječ o podizanju zasada uslov je podizanje minimalno 0,1 hektar.

Sekretar Područne privredne komore Banjaluka Aleksandar Ljuboja kaže da je 2015. godine ukupan rod maline iznosio 13.000 tona, a 2016. godine oko 20.000 tona.

“Moramo razvijati i prerađivačke kapacitete da se novostvorena vrijednost ne bi završavala samo na urodu i plodu, već da bi mogla da se prezentuje tržištu uvećana za dodatnu vrijednost, a to je prerada. Moramo raditi na povećanju proizvodnje i kvaliteta, a time i većem stepenu obrade, skladištenja i čuvanja robe”, rekao je LJuboja.

Šef projekta Farma dva Adrian Nil rekao je da će realizacijom ovih investicija biti otvoreno 128 novih radnih mjesta i oko 212 sezonskih.

“Kroz ove projekte finansiraju se tehnologija i tehnički procesi koji će povećati konkurentnost, odnosno tuneli za duboko smrzavanje, hladnjače i proces sortiranja”, istakao je Nil.

Boris Tadić iz Udruženja “Razvojni centar Argonet” Banjaluka kaže da će ovim grantom podržati 15 proizvođača maline da u urbanom dijelu Banjaluke podignu zasade i do 30 proizvođača koji će proizvodnju organizovati na svojim imanjima.

On je naveo da je plan da kroz inovativne pristupe u proizvodnji pokažu nova tehnološka rješenja, a da je krajnji rezultat osnivanje zadruge od proizvođača uključenih u projekat.

“Farma dva” je petogodišnji projekat sa ukupnim sredstvima od 16,3 miliona dolara.

Izvor: Srna