FAO ulaže 2,5 miliona maraka u centar za poljoprivredu

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ obezbijedila je 2.500.000 KM za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Majdanima kod Sokoca, koji ne radi od 2012. godine, saopšteno je danas iz opštine Sokolac.

Sredstva su namijenjena za nabavku nove laboratorije i poljoprivredne mehanizacije.

“Timu eksperata određen je rok od 60 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se krenulo u realizaciju projekta, a prvi koraci će biti proizvodnja bezvirusnog sjemena krompira, sitnih sjemena krmnog bilja i žitarica”, navedeno je u saopštenju.

Pregovori o rješavanju problema koji se odnose na Centar za promociju poljoprivrede su trčanje za četiri godine, a provodi se u koordinaciji općini Sokolac, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Agronomski fakultet Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Srbije, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ured FAO za zemlju.

U izjavi se navodi da je inicijativa za revitalizaciju centar pokrenuo je gradonačelnik Sokolac Milovan Bjelica, prijedlog je prihvaćen od strane ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Međunarodni stručnjaci iz FAO, stručnjaci Poljoprivrednog instituta Republike Srbije i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, ostao od 3. do 6. travnja u Zavodu u Banjaluci i razgovarali o Sokolac Centar za promociju poljoprivrede.

Odlučeno je da se izvrši revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskim područjima, te da se u proizvodnji koristi bezvirusno sjeme krompira i sitna sjemena /krmnog bilja i žitarica/.

Centar na Majdanima raspolaže poljoprivrednim zemljištem površine 53 hektara, staklenikom, plastenikom, laboratorijom za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i prostorom za skladištenje krompira.

Nastojeći da oživi rad Centra, značajnog za unapređenje poljoprivrede u istočnom dijelu Republike Srpske, opština Sokolac ponudila je Poljoprivrednom institutu u Banjaluci dodatnih 150 hektara zemljišta na korištenje, s ciljem njegovog oživljavanja.

Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje započela je s radom sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a zamišljen je kao ustanova koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom u brdsko-planinskom području, ideja dekana Agronomskog fakulteta u Sarajevu Mitra Basovic.

Vlada Republike Srbije kupio 2013. godine, Centar za promociju poljoprivrede Sokolac u stečaju, ali nema napretka u organiziranju proizvodnje nije bilo.

Izvor: SRNA