Image default
Arhiva

Facebook: Histerija oko kriptovaluta dovelo je do širenja malware programa

Priča je sasvim logična, jer kako na globalnom nivou raste popularnost određene tehnološke inovacije, softvera, usluge ili platforme, tako se uz nju vezuju razni malware programi.

Trenutno je “in” histerija vezana uz kriptovalute, bitkoine, litekoine, etereume i ostale, pa se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više malwarea koji mogu koristiti vaš uređaj za rudarenje kriptovaluta. Prvo su se pojavljivale skripte na web stranicama koje ste posjećivali, koristile su vašu procesorsku snagu, ali je u posljednje vrijeme taj trend prestao ili se smanjio.

To, nažalost, ne znači da neko neće pokušati iskoristi vaš računar da bi rudario neku od kriptovaluta na razne načine. Prije nekoliko dana, mediji su pisali o žestokom napadu na web stranice koje su zasnovane na WordPressu, a koje su napadači koristili za inficiranje malware programom koji im je, potom, služio za rudarenje monero kriptovalute.

Taj napad još nije gotov, iako se intenzitet smanjio posljednjih dana, ali je već otkrivena nova metoda kojom se napada korisnički računar sa ciljem nelegalnog iskorištavanja računara za rudarenje.

Riječ je o malwareu nazvanom Digimine, čiji autori su osmislili metod inficiranja Facebook Messengera i njegovo korištenje za rudarenje.

Isto kao i kod metode sa WordPress web stranicama, Digimine rudari kriptovalutu monero, ali samo ako Facebook Messenger otvarate automatski i u njega se prijavljujete na Google Chromeu. Iz Facebooka su, poslije otkrića koje je objavila sigurnosna kompanija Trend Micro, priopćili da su eliminirali Digimine, ali svejedno se preporučuje onima koji Facebook Messenger prvenstveno koriste u Google Chromeu, da pregledaju svoj kompjuter.

Related posts

Ko zna, zna! Odgovori na pitanje!

SAVJETNICI

Aida Karamešić: Dizajnirala sam avion za američku NASA-u

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment