Image default
Savjeti

Evo kako zimi njegovati sobno cvijeće

Idealna temperatura za držanje cvijeća je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvjetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka mogla da raste lijepo, odstranjujte suhe listove i uvehle izdanke redovno.

Ne smijete naglo mijenjati temperaturu. Kada provjetravate prostoriju, cvijeće mora biti sklonjeno od promahe.

S obzirom da većina biljaka koje uspjevaju kod nas traže mnogo svjetlosti, saksije postavite bliže prozorima, ali ne uz radijatore. Tamo gdje ima dosta svjetlosti, mjesto je za kaktuse. Da bi na proljeće procvjetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo. Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvijet, morate nabaviti novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne.

Kada je o zalivanju riječ, većinu biljaka u stanu zalivamo toliko da im zemlja ne bude suha. Bolje podnose i suhu, nego natapanje vodom. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvjetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, benjaminu i paprati, ali ne i ljubičici.

Related posts

Zemlja je mjesto našeg rođenja, izvor života i mjesto na koje ćemo se opet vratiti (VIDEO)

Savjetujemo: Kako odabrati dobar alat za rezidbu voćaka?

Najčešće greške pri sadnji voća

Leave a Comment