Image default
Arhiva

EU danas prihvata aplikaciju Bosne za članstvo

Vijeće za opće poslove Evropske unije (EU) danas će razmatrati aplikaciju BiH za članstvo u EU, a bh. politički lideri su optimistični da će aplikacija biti prihvaćena.

Nakon usvajanja predviđenih mjera iz Reformske agende, konačnog usaglašavanja mehanizma koordinacije te potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što su bili ključni preduvjeti, BiH danas očekuje prihvatanje aplikacije za članstvo u EU.

Ukoliko Vijeće za opće poslove Evropske unije da zeleno svjetlo za BiH, odmah će biti zadužena Evropska komisija da u narednih nekoliko mjeseci pripremi upitnik za BiH, na koji će u toku 2017. godine naša zemlja odgovarati i na koncu vjerovatno i dobiti kandidatski status za EU.

Uoči današnje sjednice naročito je optimističan bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je ranije za Klix.ba kazao kako će prihvatanje aplikacije BiH značiti novi nivo odnosa naše zemlje i EU.

“Upitnik je ozbiljna stvar i mi ćemo dobiti hiljade različitih pitanja. Na nivou Vijeća ministara BiH smo počeli ozbiljne pripreme za realizaciju, adekvatno i pravovremeno odgovaranje na brojna pitanja. To će ujedno biti inventura onoga što imamo u BiH po brojnim sektorima. Konačno, poslije upitnika nećemo lutati u iznošenju bilo kakvih podataka”, rekao je Zvizdić.

Uprkos brojnim unutrašnjim problemima, poput najavljenog refrenduma u RS-u, što definitivno predstavlja loš imidž za BiH, napori i ostvareni napredak u prethodnom periodu Evropska unija će današnjim prihvatanjem aplikacije ohrabriti našu zemlju za nastavak provođenaj bitnih reformi.

Ipak, ni samo prihvatanje aplikacije za članstvo u EU, koju je naša zemlja predala 15. februara ove godine, u praksi ne znače mnogo, osim satisfakcije i ohrabrenja da BiH treba nastaviti putem evropskih integracija, oko čega postoji koncenzus svih strana u BiH.

Brojni zvaničnici EU u prethodnom periodu istakli su zadovoljstvo postignutim napretkom BIh u implementaciji preuzetih obaveza. Međutim, pred BiH je još mnogo posla, a nastavka evropskog puta zavisi i od unutardržavni odnosa koji će se uspostaviti nakon lokalnih izbora i referenduma u RS-u.

Related posts

Hitan apel: Pomozimo gladne u Jemenu. Pozovi: 090/291-044 i doniraj 2 KM

Imam je određen da predvodi

BOSANSKA SUTLIJA SA RIŽOM I PUDINGOM

Leave a Comment