Image default
Arhiva

Erika je medonosna biljka koja daje skoro crn med

Ne morate čekati proljeće da biste uživali u cvjetovima raskošnih boja. Erika (Erica) je zimzeleni grm, koji se javlja u čak 800 varijanti, a neke od njih će vaš vrt ili dom uljepšati i tijekom zime.

Od sobnih vrsta najpopularnije su Erica gracilis i Erica hyemalis. U vrtu Erica arborea i Erica carnea.

                                        Sobne vrste erike

Erica gracilis ima cvjetove bijele, roze i svijetloljubičaste boje. Cvjetaju u jesen, ali zato tijekom zime ukras postaju listovi. Oni mijenjaju boju iz zelene u smeđe. Nastupi li jaka zima, korijen je potrebno zaštititi grančicama drveta ili korom. Želite li, možete je uzgajati i vani, ali na gredicama. Može narasti do 30 centimetara.

Erica hyemalis je grm koji cvjeta zimi. Cvijet može biti crvene, ali i bijelo-roze boje. Može narasti do 40 centimetara.

                                   Erika koja se uzgaja u vrtu

Velika crnjuša (Erica arborea) pripada porodici vrijesova. Listovi su igličasti i meki, a cvjetovi su sitni i viseći, kao zvončići, bijele boje. Može narasti i do četiri metra u visinu.

Erica arborea

Crnjuša (Erica carnea) može biti grm, visine od 10 cm do 30 cm, ali i malo drvo, koje narasta do 60 cm. Cvjetovi su zvonasti, bijele, crvene ili roze boje. Može procvjetati već u decembru, a posebno početkom proljeća. Bude li snijega, cvjetovi ne mrznu.

Njega erike

Erika voli mjesta koja su u polusjeni i temperaturu od pet do 15 stupnjeva. Odgovaraju joj kisela zemljišta. Možete dodati i supstrat za rodendrone. Potrebno je redovno zalijevati, vodom koja je odstajala, i da joj se s vremena na vrijeme orošavaju listovi. Biljka se orezuje odmah nakon cvjetanja, tako što ćete navečer odstraniti grančice.

                                   Razmnožavanje erike

Može se razmnožavati reznicama, koje se uzimaju u julu i augustu i dijeljenjem busena, tijekom augusta i septembra.

Reznice bi trebale biti duge tri centimetra. Napravite rupu u zemljištu, stavite reznicu i zaštitite je najlonom. Ona će se za 20 dana ukorijeniti i tada sklonite zaštitu.

Vrijesište zahtijeva rastresito zemljište. Sadite erike u grupama po pet, na rastojanju od 25 centimetara. Zalijte ih obilno. Možete ih saditi u žardinjere, ali i unutar kamenjara, za još ljepšu dekoraciju vrta.

Related posts

Koja djelatnost u BiH najviše zapošljava?

SAVJETNICI

Poruka malinarima!

SAVJETNICI

Ova djevojčica ima 7 godina i ona je karate majstor (VIDEO)

SAVJETNICI

Leave a Comment