Image default
Arhiva

Erdogan za 7 godina u 170 država donirao 21 milijardu dolara pomoći

Republike Turska u proteklih sedam godine donirala je 21 milijardu dolara za razvojne projekte u ukupno 170 država širom svijeta, javlja Anadolija.

Prema podacima TIKA-e, najviše zvanične pomoći razvoju Turska je realizirala u Siriji

Prema podacima TIKA-e, najviše zvanične pomoći razvoju Turska je realizirala u Siriji

Prema podacima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), najviše zvanične pomoći razvoju ova zemlja realizirala je u Siriji.

U Siriji je realizirano 62 posto od ukupne turske pomoći, dok je, između ostalih, 9,54 posto pomoći donirano afričkim zemljama, a 4,3 posto zemljama Balkana.

Masovni antirežimski protesti eskalirali su 2011. godine u građanski rat koji je sirijsku ekonomiju doveo u veoma tešku situaciju.

Turska je u proteklom periodu realizirala zvanične projekte pomoći Siriji u ukupnom iznosu od 13,666 milijardi dolara, a samo prošle godine realizirano je 5,851 milijardi dolara pomoći.

Deset država koje su prošle godine dobile najveću zvaničnu pomoć Turske za razvoj su Sirija, Somalija, Palestina, Afganistan, Bosna i Hercegovina, Kirgistan, Makedonija, Kazahstan, Azerbejdžan i Niger.

U periodu 2010 – 2016. godine Turska je realizirala i 454 miliona dolara vrijednu pomoć Egiptu, 212 miliona dolara u Tunisu i 167 miliona dolara u Iraku.

Turska je prošle godine uplatila 203 miliona dolara regionalnim razvojnim agencijama, 35 miliona dolara Ujedinjenim nacijama, te 12 miliona dolara Svjetskoj banci i drugim sektorima.

https://www.youtube.com/watch?v=SdXldVvVvpk

 

AA

Related posts

Aerodrom Sarajevo: August rekordan po broju putnika

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Ne lomite mi grane

SAVJETNICI

Leave a Comment