Enis Čirak ambasador dobre hrane

Startup kompanija Gigamunch iz grada Nashville u američkoj saveznoj državi Tennessee, nudi građanima da probaju autentična narodna jela iz različitih kultura.

Kompaniju su osnovali imigranti koji su stigli u SAD. Na čelu kompanije je mladi Bosanac Enis Čirak, koji je u izjavi za News Channel 5 iz Nashvillea, kazao da kompanija Gigamunch omogućava ljudima da iz svog doma, putem njihove aplikacije naruče različita jela.

Bosanac Enis Čirak na čelu firme u SAD-u: Došao kao izbjeglica, danas direktor/ VIDEO
Enis Čirak
FOTO: Enis Čirak

Bosanac Enis Čirak na čelu firme u SAD-u: Došao kao izbjeglica, danas direktor/ VIDEO

 

Ja sam iz Bosne i Hercegovine. Stigli smo u SAD kao izbjeglice kada sam imao pet godina”, rekao je Enis.

Prema njegovim riječima, autentična narodna jela su napravili imigranti i izbjeglice koje žive u Nashvilleu, a Gigamunch pomaže lokalnom stanovništvu da začini svoj jelovnik sa neobičnim jelima.

Gigamunch trenutno ponudi ima narodna jela iz 30 različitih zemalja.

“Korisnici se registriraju online. Onda jednom sedmično jelo je dostavljeno njihovom domu zajedno sa činjenicama o toj pojedinačnoj zemlji. Također, dobiju i playlistu za Spotify sa autentičnom muzikom”, objasnio je Enis.

“Oko 130 različitih jezika se govori u Nashvilleu i mi kada proslijedimo jela, pomažemo da Amerikanci zavire u kutke svake kulture oko nas. Živimo u prekrasnom svijetu i ako ga vidite samo iz jednog ugla, mnogo tada gubite”, rekao je Enis.

Prva večera je besplatna kada se naruči, a za više informacija kliknite ovdje.