Image default
Za djecu

Energetska pića adolescente čine lijenima i umornima

Zdravstvene implikacije kod mladih koji redovno konzumiraju ovu vrstu napitaka su brojne, a uglavnom su povezane sa promjenama u njihovom ponašanju.

Studija je provedena u sklopu studije o adolescentima i njihovoj konzumaciji nezdravih pića, cigareta i upotrebe medija. Studiju je vodila doktorica i profesorica sa Univerziteta u Minnesoti i njen tim koji je zaključio kako konzumacija nezdravih pića može utjecati na adolescente da počnu sa konzumiranje cigareta i slatkih pića.

Studije pokazuju kako se posljednje vrijeme konzumacija energetskih i sportskih pića među adolescentima utrostručila te kako bi ovaj podatak trebao alarmirati stručnjake upravo zbog činjenice kako ovi proizvodi sadrže veliki postotak kofeina, šećera i kalorija i predstavlja rizik po zdravlje, naročito mladih ljudi.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo tri hiljade adolescenata iz 20 srednjih škola u Minnesoti. Iako je istraživanje pokazalo kako većina mladih energetska pića konzumira u situacijama kada su suočeni sa povećanom fizičkom aktivnošću, druga strana je pokazala upravo suprotno. Veliki broj mladih, naročito muškog spola, energetska pića je konzumiralo ispred televizijskog ekrana te su upravo tu provodili mnogo više vremena od svojih vršnjaka koji ne konzumiraju energetska pića.

Dječaci koji su tokom sedmice konzumirali velike količine energetskih pića su provodili i do četiri sata više igrajući video igrice od vršnjaka koji su energetska pića konzumirali umjereno ili nikako.

Umjesto da pojačaju energiju, energetska pića adolescente čine ljenjima, umornijima i bolesnijima. Upravo kod adolescenata, ova pića imaju kontraefekat u odnosu na benefite koji su obećani na ambalaži.

Roditelji, profesori i mediji bi trebali djecu upozoriti o negativnim utjecajima i posljedicama energetskih pića, naročito u mlađoj dobi.

Related posts

Kako najbolje zaštititi (zikrom) djecu?

SAVJETNICI

Treba sterilizovati i čistiti flašice i dude za bebe

SAVJETNICI

Bismillah (CRTIĆ ZA DJECU)

SAVJETNICI

Leave a Comment