Naslovnica Magaza Arhiva Enduro sve popularniji adrenalinski sport u BiH

Enduro sve popularniji adrenalinski sport u BiH

Imaju, tvrde, najbolju stazu i aktivni su 10 meseci u godini, a jednom godišnje organizuju enduro trku ”Land of piramids” koja privlači stotine takmičara iz BiH, ali i država okruženja.

Potpredsjednik kluba Emir Huseljić rekao je da su temelji ovog sporta u Visokom postavljeni prije više od 10 godina, ali da je u proteklih nekoliko to podignuto na viši nivo, čemu svjedoči povezanost s klubovima iz cijele države, i najmanje 10 iz okruženja i Europe.

Enduro VisokoFOTO: NIHAD BEGOVIC / FACEBOOK

Enduro postaje sve popularniji adrenalinski sport u BiH, a na njegovoj promociji aktivno radi i 8 Visočana umrežanih u klub ”Enduro Visoko”.

FOTO: NIHAD BEGOVIC / FACEBOOK

 

– Naša ljubav prema ovom sportu je prepoznata u BiH, ali i drugim brojnim državama i česti smo gosti trka, a nama na ‘Land of piramids’ trku, koju smo ove godine organizovali drugi put, došlo je više od 100 takmičara, prijatelja, ljubitelja adrenalina – naveo je Huseljić dodajući da su ova okupljanja pre svega prilika za upoznavanje, razmenu iskustava i druženje, pa onda za takmičenje.

Trke organizuju u dogovoru između klubova, i one počinju u aprilu.

Huseljić ističe da učešćem u trkama, kojih godišnje u BiH bude 5-6, jedni druge podržavaju i na taj način šire enduro priču.

Enduro je, pojašnjava, disciplina koja ispituje izdržljivost vozača i motora, na brdima i planinama, a koja privlači sve veći broj ljubitelja sportskih motora.

– Enduro je opasan, kao i svaki drugi adrenalinski sport, ali ne koliko vožnja motora na ulici, gde sigurnost zavisi od drugih učesnika – naglašava.

Povrede, uglavnom nisu teže, a sve zavisi od spretnosti vozača i opreme.

Huseljić ističe da oprema, zaštita glave, kičme i zglobova nema alternativu prilikom enduro vožnje.

– Tereni su zahtjevni i opasni, ali to je enduro. Uz iskustvo, kvalitetnu opremu i opreznost u ovom sportu se uživa – poručuje Huseljić.

Iako su za ovu vrstu sporta potrebna veća finansijska sredstva, Huseljić smatra da se iz ljubavi prema motorima uvek pronađu sredstva i nabavi motor.

Za relativno dobar motor za enduro staze, kaže, potrebno je desetak hiljada KM, plus oprema.

– Međutim, nemamo svi motore te cijene. Uz veliku želju i trud do takvih dolazimo ‘korak po korak – rekao je Huseljić, te dodao da marka motora zavisi od volje vozača, a da su na stazama najčešći dvotaktni od 250 do 300 kubika.

Starosne granice za enduro vožnju nema, a Huseljić kaže da zavisi samo od spremnosti vozača, a voze ih od 17 do 60 godina, ali nema pravila.

Navodi da je prošlogodišnju trku ”Land of piramids” posjetilo i nekoliko vozačica iz susednih zemalja, te da enduro postaje sve privlačniji i ženskom rodu.

Za visočku enduro stazu smatra da je najbolja jer sadrži sve što enduro vozače privlači, a to su blato, kamen, pjesak i druge prirodne i vještačke prepreke.

– Adrenalinski sport kao i svaki drugi je “zarazan” i teško se od njega može odustati, ali nema ni potrebe za odustajanjem ako se shvata kao prilika za odmor, druženje i “punjenje baterija”- zaključuje Huseljić.

Dobro dosli na trku :

Fotografija Enduro Majevica.

PRONAĐITE NAS
Nazovi 061 758 266 – Enduro Team Majevica
Kalendar za Moto sport BiH 2018.

 

Kalendar – Hrvatska

 Ažurirano: 12.5.2018. godine

preuzmite dokument »

Kalendar – Srbija

 Ažurirano: 12.5.2018. godine

preuzmite dokument »

Kalendar – FIM

 Ažurirano: 12.5.2018. godine

preuzmite dokument »

Kalendar – ALPE ADRIA

 Ažurirano: 12.5.2018. godine

preuzmite dokument »