Image default
Arhiva

Emocionalni stres izaziva oštećenja na srcu kao i infarkt

Slomljeno srce može izazvati oštećenja srca kao i srčani udar, tvrdi nova studija. Uglavnom je to rezultat emocionalnog stresa obično uzrokovanog žalovanjem ili lošim raskidom.

U Velikoj Britaniji hiljade odraslih pati od takozvanog takotsuba, odnosno sindroma slomljenog srca.

Istraživači su dokazali da srce može biti oslabljeno kada određeni životni događaj utiče na osobu. Ranije su ljekari pretpostavljali da su ti uticaji privremeni i da štete nisu dugotrajne, ali tim s univerziteta u Aberdeenu je razvio novu teoriju.

Studija u kojoj su učestvovale desetine osoba koji pate od sindroma slomljenog srca pokazala je da to stanje trajno slabi srce kao i srčani udar. Pacijenti su tokom dvije godine redovno radili ultrazvuk i magnetnu rezonancu, a istraživači su otkrili da oni koji pate od slomljenog srca nisu u stanju vježbati te da se brzo umore.

“Takotsubo je češći nego što smo mislili. Naša studija jasno pokazuje trajne neželjene efekte na srce. Ti pacijenti nisu u stanju vježbati i vrlo lako se umore. Naše istraživanje pokazuje da se takotsubo treba liječiti istom hitnošću kao i bilo koji drugi probleme srca te da pacijenti trebaju trajni tretman”, kazala je Dana Dawson, voditeljica istraživanja.

IZVOR: KLIX.BA

Related posts

Hokej: Rusi su olimpijski prvaci – čestitamo!

SAVJETNICI

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Poskupjelo gorivo na benzinskim pumpama u FBiH

SAVJETNICI

Leave a Comment