Egzotične orhideje u vašem domu

Većinu orhideja možete uzgajati u svom domu. Prilikom uzgoja morate paziti da orhideje dobijaju dovoljno svjetla.

Možete ih smjestiti na prozorsku dasku, stol ispred prozora, police,  a ukoliko se odlučite na uzgoj zahtjevnih vrsti možete napraviti i vlastiti sobni staklenik. Bez obzira na to gdje držite biljke, pravila za njegu ostaju ista.

Vlaga zraka

Budući da su orhideje tropske biljke, one zahtijevaju između 70% i 90% vlage u stanu. Poređenja radi, u kućama bolje podnosimo temprerature iznad 25 C ako vlaga ne prelazi 55%. Stoga, ukoliko držite orhideje u kućama znajte da se njihove pore na epidermi otvaraju ako je temperatura viša. Zato poroporcionalno temperaturi morate povećavati i vlagu drugim sredstvima.

Ukoliko se ne možete odreći topline u prostoru gdje uzgajate orhideje, prvenstveno morate spriječiti utjecaj suhog zraka na biljke. Najjednostavniji način je da između prozorske daske i unutrašnjosti prostorije napravite pregradu (koja može biti od stakla, pleksi stakla, razapeta plastična folija) kako bi topli zrak strujao samo do prozorske daske i tako vaše orhideje ostavio zaštićenim.

Pregradu napravite tako da je možete jednostavno ukloniti ukoliko želite doći do biljaka prilikom održavanja. Pazite da u tom prostoru ne postane prehladno tokom zime. Zato postavite termometar i regulirajte toplinu. Ljeti te pregrade možete skinuti.

Direktne sunčeve zrake su štetne

Orhideje rastu u sjeni lišća u krošnjama ili na tlu u korijenju stabala. Kao takve se nikako ne smiju izlagati direktnim sunčevim zrakama. Isto tako, za orhideje je vrlo štetan ustajali zrak koji se često zadržava na prozorima, jer u prirodnom staništu imaju obilje zraka. Za uzgoj orhideja u vašem stanu, odnosno kući, odaberite istočni ili zapadni prozor. Ljeti te prozore, tokom popodnevnih sati, zaklonite zastorima ili sličnim materijalima.

Prozori u podrumu (posebno ukoliko su zaklonjeni balkonom ili okrenuti prema jugu) idealni su za uzgoj onih orhideja kojima odgovara hladnije i vlažnije stanište, jer se tu zadržava povećana vlažnost zraka. U tim prostorima možete ugraditi posebna rasvjetna tijela i stvoriti pogodno okruženje za razvoj orhideja.

Međutim, mjesta kod prozora su izložena dvojakom strujanju zraka te uzgajivači moraju ograničiti te ekstreme zračnih djelovanja.

Održavanje vlažnosti najvažniji aspekt uzgoja orhideja

Mnogi ljubitelji orhideja misle da orhidejama nikada nije dosta zalijevanja. Međutim, potreba za vlažnošću se odnosi na vlagu zraka. Tajna pravilnog zalijevanja orhideja leži u izmjenjivanju navodnjavanja i brzog isušivanja, gdje se voda nikako ne smije zadržavati u području korijenja.


Generalno pravilo za uzgoj orhideja je: što je veća temperatura i svjetlost, to je više vlage potrebno. U grijanim prostorima, uglavnom je teško održavati pravilnu količinu vlage. Zato se morate opskrbiti hidrometrom kako biste znali u kojim uslovima vaše orhideje trenutno obitavaju.


Najjednostavniji način za postizanje veće vlažnosti zraka je postavljanje plitica s vodom. Cvijetni lonci ne smiju stajati neposredno u vodi, stoga posude napunite slojem krupnog šljunka ili glinopora.

Sobne prskalice

Vaše orhideje možete prskati sobnim prskalicama za cvijeće. U stambenim prostorijama prskanje odnosno zamagljivanje je najbolje obaviti uvečer, kada temperatura u prostoriji pada te se osigurava osvježavajuća vlažnost zraka na duže vrijeme.

Ne postoje precizna pravila o količini i učestalosti zalijevanja. Voda koju koristite za zalijevanje može biti filtrirana, možete koristiti odstajalu vodu u koju ste stavili par kapi limuna. Najjednostavnije je upotrijebiti kišnicu, a možete koristiti i vodu iz klima uređaja. Nedostatak i nedovoljno vode i vlage sigurno ne pogoduju vašim biljkama. No, pogrešno i prekomjerno zalijevanje će ih sigurno ubiti tj. biljke će ili istrunuti ili navući nekakvu bolest.

Općenito pravilo je: orhideje treba zalijevati jednom sedmično zimi, dva puta sedmično u proljeće i jesen, te svaki drugi dan ljeti.

Orhideje ne držati ukoliko imate kućne ljubimce ili ih obavezno držati van njihovog dometa.

Ostavite Vaš komentar!