Image default
Arhiva

eBay ukida PayPal kao sredstvo plaćanja

Kada pričamo o online trgovanju robom definitivno vrijedi spomenuti eBay kao jednu od najpopularnijih platformi za web trgovinu. Milijuni kupaca svakodnevno kupuju mnoštvo stvari putem ove platforme i tako je guraju na sam vrh kada je trgovanje u pitanju. Prilikom kupnje kupci na eBayu su vrlo često navikli plaćati online servisom PayPal.

U svijetu, ali i u Hrvatskoj ovaj je platni servis vrlo popularan jer omogućuje lako povezivanje s bankovnim računima te vrlo jednostavno provođenje novčane transakcije. No, čini se kako je plaćanju putem PayPala na eBayu došao kraj jer u tijeku je dogovor oko konačnog razlaza ove dvije velike kompanije.

Zanimljivo, prije 15ak godine upravo je eBay bio kupac PayPala čime su htjeli sebi osigurati sjajno sredstvo naplate za svoju trgovinsku mrežu. Kupnja je tada obavljena za (samo) 1,5 milijardi dolara, dok je današnja vrijednost PayPala oko 100 milijardi dolara. Ipak, prije tri godine PayPal se ponovno izdvojio i čini se kako ovih tjedana traju žestoke rasprave oko toga da PayPal napusti eBay. Konkretnije, čini se kako je sve već dogovoreno i kako uskoro PayPal neće biti dostupno sredstvo plaćanja na eBayu.

Prema dostupnim informacijama, PayPal će kao jedna od opcija plaćanja na eBayu biti dostupan sve do sredine 2023. godine, kada bi trebao biti u potpunosti ukinut. Ovo bi mogao biti veliki udarac za PayPal koji čak 15ak posto transfera novca dobiva upravo preko eBay trgovina.

Kompanija eBay je odlučila da će njezin novi partner u svijetu plaćanja biti nizozemska kompanija Adyen. Iako je mnogima malo poznat, servis Adyen koriste mnoge poznate tvrtke, među kojima svakako vrijedi istaknuti Uber i Netflix. Adyen bi tako mogao uvelike profitirati od nove suradnje, mada u eBayu kažu kako će uvođenje Adyena smanjiti troškove plaćanja što će odgovarati i trgovcima i kupcima.

Jasno, u kompaniji Adyen su itekako zadovoljni ovim novim tržištem koje im se otvara i sigurno će im to donijeti jedan novi vjetar u leđa. Na kraju vrijedi spomenuti kako nitko nije ništa pitao korisnike koji su navikli na PayPal i koji je mnogima prirastao srcu.

Related posts

JU Medicinska škola Bihać: Dajana Vukadin – Džanić

SAVJETNICI

Biometeorološka prognoza

SAVJETNICI

Dobio sam na poklon čakiju

SAVJETNICI

Leave a Comment