Dvostruki aršini: Kažnjavaju vozače Hitne i pijane suvozače, ali ne i bahatu svitu funkcionera

Novi Zakon o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, čija implementacija počinje u narednoj godini, ne tretira pitanje učešća vozila pod rotacijom u saobraćaju u našoj zemlji.

Autor: E. Fazlić

Kako nam je pojasnio Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, iako ih je bilo, neki prijedlozi da se zakon izmijeni i u pogledu pravila koja se odnose na vozila pod rotacijom i policijskom pratnjom, odbačeni su.

-Zaključak je bio da oni koji to žele mogu dostaviti nove amandmane na Zakon u redovnoj proceduri, a sada smo se bavili pooštravanjem kazni za one koji prekrše određene zakonske odredbe – kazao nam je Novaković.

Novim Zakonom kazne su povećane u brojnim segmentima, kao što su kazne za brzu vožnju, nevezanje pojasa i razgovoranje na mobilni telefon. Tako kazna za nevezanje pojasa sad iznosi od 100 do 300 KM, dok će građani za držanje djeteta u krilu platiti nešto više, tačnije 500 maraka.

Tako će prekršajni nalozi i dalje stizati vozačima koji se nalaze za volanom Hitne pomoći, a koji se nađu na meti radara koji zabilježe da su prekoračili brzinu, ali ne bilježe da se radi o vozilu pod rotacijama, te da zapravo jure cestom jer spašavaju ugroženog pacijenta.

Upravo to se dogodilo Šerifu Begiću, vozaču Hitne pomoći Doma zdravlja Kiseljak, kojem su na adresu redovno pristizale novčane kazne zbog prekoračenja brzine, te su mu upisivani i kazneni bodovi. Radar nije mogao vidjeti da Šerif baš u tim trenucima prevozi umirećeg pacijenta, te spašava život sedmogodišnjem dječaku.

Vozač Hitne pomoći iz Kiseljaka tvrdi za Faktor: Spašavao sam umirućeg, a kažnjen sam zbog brze vožnje

Begić je već u dva navrata dobio poveću novčanu kaznu, jer se na fotografijama koje je zabilježio radar u Brnjacima ne vidi da se radi o Hitnoj pomoći. Begić bi za isplatu novčanih kazni, koje je dobio radeći svoj posao, morao dati pola svoje mjesečne plate. S druge strane, zbog kaznenih bodova policija bi mu mogla oduzeti vozačku dozvolu, dokument koji mu omogućava da radi svoj posao.

Kroz crveno ne smije ni Hitna

Begić je, srećom, tražio sudsko odlučivanje u ovim slučajevima pa je nakon provedenog postupka oslobođen plaćanja kazni. Međutim, ovo pitanje i dalje ostaje neriješeno, što znači da, iako se radi o spašavanju života, svaki vozač Hitne pomoći koji prekorači brzinu bit će i kažnjen. Pored toga, Hitna pomoć ne smije prolaziti ni kroz crveno svjetlo, naročito ne na raskrsnici.

– Ja često dođem u Sarajevo, dovozim pacijente. Svi mi se sklanjaju s puta da prođem, ali ja kroz crveno jednostavno ne mogu, čak i ako je to od presudne važnosti za pacijenta kojeg vozim i ako je i cesta čista. Znam da me odmah čeka nova kazna, pa čak možda i oduzimanje dozvole – kazao nam je Begić.

Zanimljivo je da su u susjednim zemljama ovi propisi jednaki, ali da su vozači sanitetskih vozila itekako zaštićeni. Naime, rukovodioci medicinskih ustanova, u slučaju da vozaču sanitetskog vozila stigne kazna, policiji odmah šalju dokumentaciju koja dokazuje zbog čega je njihov vozač morao užurbano voziti na određenoj relaciji. Tako prekršani nalog ne stiže do suda već se poništi u policiji.

S druge strane, svjetlosna signalizacija, kažu poznavaoci starih ali i novih zakonskih propisa, oduvijek je morala biti strogo poštovana.

-Kroz crveno svjetlo ne smije prolaziti ama baš niko, ni Hitna pomoć a ni vozila pod policijskom pratnjom, osim ako se policajac nađe na raskrsnici te reguliše saobraćaj. Ne možemo dok spašavamo jedan život ugrožavati drugi – pojašnjavaju policijski službenici koji provode saobraćajne zakonske propise.

“Leteći” funkcioneri

Međutim, i sami su svjesni da slovo Zakona ne važi jednako za svakoga. Dok sa jedne strane imamo situaciju da Hitna pomoć čak i kada vozi umirećeg pacijenta ne prolazi kroz crveno svjetlo, s druge strane nerijetko viđamo vozila pod rotacijama koja su u pratnji istaknutih ličnosti kako ne poštuju semafore i bez imalo obzira remete odvijanje javnog saobraćaja. Isti je slučaj i kada je u pitanju prekoračenje brzine. Zvaničnici naše zemlje nerijetko „lete“ cestama.

To potvrđuje i slučaj prema kojem je radar pri nevjerovatnoj brzini  uhvatio automobil jednog člana Predsjedništva BiH na području SBK. Prekršajni nalog je izdat vozaču, ali je on oslobođen odgovornosti i plaćanja kazne zbog „žurbe“ u kojoj se našao spomenuti član Predsjedništva.

Bahatim vozačima zvaničnika često se poništavaju kazne koje bi im se morale izreći, ali se ide linijom manjeg otpora i politikom nezamjeranja vozačima funkcionera.

Takav je bio slučaj u kojem su kamere zabilježile bezobzirnu jurnjavu cestom svite Mladena Ivanića,  tada člana Predsjedništva BiH. Automobili u njegovoj pratnji bukvalno su na veoma uskoj lokalnoj cesti sa kolovoza izgurali vozilo u kojem je bila četveročlana porodica. Pukom srećom su ostali nepovrijeđeni. Simak lude vožnje pojavio se i na internetu.

Sankcija opet nije bilo jer po važećem Zakonu vozila pod policijskom pratnjom imaju pravo preticati kolonu i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila , te o zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Međutim, nigdje nije propisano do koje mjere pratnja VIP osoba može ugrožavati učesnike u saobraćaju.

I dok u drugim zemljama svijeta pravo na vozila pod pratnjom i policijskom zaštitom ima tek nekolicina ljudi, među kojima su uglavnom predsjednik i premijer države, u BiH čak 31 osoba koristi ili ima pravo na korištenje policijske zaštite i vozila pod pratnjom, po čemu je svjetski rekorder.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela štiti i osigurava policijsku pratnju posebno za svakog od tri člana Predsjedništva, zatim za predsjedavajućeg Vijeća ministara i svih ostalih devet članova Vijeća ministara te za po trojicu članova kolegija, kako Zastupničkog tako i Doma naroda.

Kako se čini, važnije je da je novim Zakonom regulisano pitanje „pijanih suvozača“. I oni će sada biti kažnjavani kao i pijani vozači, a kažnjene će biti i osobe koje su tek položile vozački ispit ukoliko se nađu za volanom od ponoći do 4 sata ujutro.