Image default
Arhiva

Dvoličnost zapadnih medija

Istraživanje: Kako Zapadni mediji rade na stvaranju pozitivne slike o lideru terorističke organizacije FETO Fetullahu Gulenu.

Zapadni mediji rade na stvaranju pozitivne slike o Gulenu

Istraživanje turske Generalne direkcije za Medije, Emitovanje i Informacije je pokazalo da zapadni mediji u Evropi i SAD-a većinom koriste „nevine“ izraze za lidera terorističke organizacije Fetullaha Gulena i pokušavaju da pozitivno prikažu ovu organizaciju.

Izrazi koji se koriste u zapadnim medija poput „Dobrovoljnog egzila“ i „Pozitivnog govora“

Analiza izraza i vijesti u zapadnim medijima u vezi lidera terorističke organizacije Fetullaha Gulena FETO je ostvarena sa pregledom 2 726 vijesti objavljenih u 126 stranih listova i revija, 21 TV kanal i 15 međunarodnih novinskih agencija.

Utvrđeno je da se posebno u američkim medijima za lidera terorističke organizacije koriste se koriste izrazi poput „Vaiz u penziji“, „Imam u dobrovoljnom egzilu“, „Pozitivnog govora“, „Popularni“, „Bolesni i stari imam od 77 godina“, „Povučeni vjerski učenjak“, „Uticajni opozicionar“, „bivši saveznik Erdogana“ i sl. Ovi izrazi u američkim medijima od strane turskih građana se vide kao dvolični izrazi objavljeni u SAD-a koje na svakom koraku ističu da su bliski saveznici sa Turskom.

Prema istraživanju njemački mediji koriste izraze za lidera terorističke organizacije FETO poput „Mreža Gulena“, „Imam u dobrovoljnom egzilu“, „Umjereni vaiz“, „Veliki neprijatelj/bivši saveznik Erdogana“, „Stari i bolesni čovjek koji živi na planina u Pensilvaniji“, „Uticajni džemat u Africi“, „Otrovna zmija“ i sl. Njemački mediji često za terorističku organizaciju koriste izraz „navodna teroristička organizacija“ kako ovu organizaciju ne bi prikazali terorističkom.

Francuski mediji koriste izraze „Bivši saveznik“, „Vaiz u egzilu“, „Vjerski lider“, „Stari i bolesni čovjek od 75 godina“ i sl. Korištenje izraza u vezi terorističke organizacije pod znacima pitanja najbolje pokazuje kako francuski mediji izbjegavaju solidarnost sa Turskom.

Engleski mediji u vezi lidera Terorističke organizacije Fetullaha Gulena koriste naslove poput „Haruzmatični vjerski čovjek“, „77-godišnji vjerski lider“, „povučeni vjerski čovjek“, „Opozicionar“, „Osoba koja poziva na međuvjerski dijalog“ i sl. U medijima se ističe se radi o tvrdnjama o „terorističkoj organizaciji i paralelnoj strukturi“.

Koje su termine za Gulena koristili svjetski mediji?

U bliskoistočnim medijima su Gulena opisali sa „Vjerski čovjek koji živi u SAD“, „intelektualac“, „Važnolice Afrike“, u iranskoj štampi dok Gulena kažu „Oštri opozicionar Irana“, „Vjerski čovjek u izgnanstvu“, „čovjek koji se sumnjiči za organizovanje pokušaja puča“, za članove FETO-a su rekli da su „vojni pobunjenici članovi terorističke organizacije Fetullah Gulen“

Gulen, vođa terorističke organizacije FETO u je u kineskim medijima predstavljen kao „Proamerički turski vjerski čovjek“, „vjerska osoba“, „opozicionar u izgnanstvu“, u  izraelskim medijima  su za Gulena rekli da je„Radikalni islamista“, „skrivena teroristička organizacija“, „vjerski čovjek sunija, porijeklom iz Turske“, „muslimanski propovjednik u izgnanstvu.“

U japanskim medijima su o Gulenu rekli da je „Islamista i vjerski učitelj“, „Gulen hodža“, u italijanskoj štampi:“Imam sunija“, „sin jednog imama“, „Gulenova imperija“, holandska štampa:“Uticajni imam, vlasnik međunarodnih firmi, obrazovnih ustanova i banaka“. Mediji na kurdskom jeziku su o Gulenu rekli:“Pozivač u islam“, „Jedina sila koja će srušiti Erdoganovu državu“, „protivnik Kurda“, „Lider paralelne strukture“.

Vođa terorističke organizacije FETO, u ruskim medijima je predstavljen kao „misteriozni vjerski čovjek“, Vlasnik lanca islamskih škola u zemljama u kojima se govori turskim jezikom“, „Gulenova imperija“, „Veliki rival predsjednika Erdogana“. U grčkim medijima:“Gulen koji igra odlučnu ulogu u stvaranju duhovnom i političkom stvaranju turskog lidera“, „Onaj koji spaja nacela konzervativnog islama sa prozapadnim stavom“. U medijima Saudijske Arabije za Gulena su rekli da je „Lider terorističke organizacije“, „Vjerski vođa iz izgnanstva odgovoran za puč.“ Egipatska štampa:“Turski vjerski čovjek“, „Prvooptuženi za pokušaj puča“, „Islamski mislilac“. U južnokiparskim grčkim medijima su rekli:“Otac pokreta hizmet koji je odavno prešao granice“ i u švedskim medijima Gulen je predstavljen kao“Propovjednik sa sjedištem u SAD“, „Muslimanski lider“, islamski propovjednik u izgnanstvu“.

Napori koji se vode u vezi predstavljanja  Fetulaha Gulena kao  „umjerenog“ predstavnika islama

Zapadni mediji su u vezi antiturske propagande  koristili i stavove FETO organizacije,koji su u nekoliko posljednjih godina koristili turski narod i  prikupljenim novcem vodili  lobističke poslove. Kako dokaz svemu tome su antipropagandni izvještaj Zapadnih medija,sa kojima su članovi terorističke organizacije imali prisne odnose. Osim toga,Zapadnim medijima je stizala i finansijska podrška od strane terorističke organizacije FETO.

Zapadne medije, kao i njihovi stavovi u vezi PKK i PYD nisu zbunjivale Turski narod. Strane medije su za terorističku organizaciju PKK i PYD koristili imena poput „gerile „ i „ kurtski militanti“,dok  za terorističku organizaciju PKK i njegovog lidera koji su direktno povezani sa velikim brojem ilegalnih radnji,ubijanjem i ranjavanjem na hiljade ljudi koristi „mehku“retoriku“.

Pomoćnih generalnog direktora, Ekrem Okutan je u vezi ovog istraživanja dao izjavu za agenciju Anadolija. Okutan je u vezi ovog istraživanja kazao da vijesti koje se objavljuju u vezi terorističke organizacije FETO od strane stranih medija,upravo  pokazuju kome je u službi teroristička organizacija FETO, i dodao, da su međunarodne medije pale na ispitu kada je u pitanju  demokratija u Turskoj.

Related posts

Banane su ljekovito voće spomenuto u Kur'anu

Pravi savjeti: Aktiviraj se na korisnim poslovima i projektima

Stanje na cestama

Leave a Comment