Dvanaest savjeta za brzu dekoraciju

Donosimo vam savjete kako da na lak i jednostavan način osvježite izgled svog doma. Ponekad renoviranje može biti dugotrajan i skup proces a mi smo za vas pripremili nekoliko ideja koje možete realizirati povoljno i za jedan jedini dan.

JARKE BOJE

Izaberite jarke boje za vašu spavaću sobu. Ukoliko je ona dekorisana tapetama u kraljevsko plavoj boji, za prekrivač vašeg kreveta odaberite jarko žutu. U vazama kod noćnih ormarića smjestite vještačko cvijeće u istoj boji. Kombinacija ove dvije boje je pun pogodak, samo pazite da ne pretjerate.

NOVI STOLNJAK

Kuhinju uvijek možete osvježiti novim stolnjakom za trpezarijski sto.  Vaša kuhinja će tako na jeftin i lak način izgledati potpuno drugačije, a stolnjak će vašoj kuhinji dati dozu osobnosti.

PODNE PLOČICE

Renoviranje kupatila je vrlo naporan, a često i vrlo dugotrajan posao. Ukoliko vam je dosadio izgled kupatila a nemate vremena da ga u potpunosti renovirate, zamijenite mu podne pločice. Dizajneri interijera preporučuju da to budu pločice u potpuno drugoj boji od boje zidnih pločica.

MINIMALIZAM

Ako ste tradicionalista i u vašem dnevnom boravku preovladava bijela boja i minimalistički stil, dom ćete lako osvježiti bojenjem zidova u jarko narandžastoj boji, ali i detaljima poput jastuka u istoj boji.

NE BACAJTE TAPETE

Ostane li vam rolna tapete viška nikako je nemoj bacati već njome ukrasite roletne. Ovo će dodatno dekorisati vaš dom, a ukoliko niste ljubitelj zavjesa ovo će im biti dostojna zamjena.

TEPISI
Nov tepih u potpunosti može promijeniti izgled prostorije u kojoj boravite. Naprimjer marokanski i turski tepisi, osvježit će vaš prostor i dati efekt potpunog renoviranja prostorije.

RAZLIČITE STOLICE

Mislite da u trpezariji ne moraju stajati iste stolice? Stoga, slobodno klasičnim stolicama dodajte obične drvene stolice. Dizajner Ramsay Gourd, smatra da ovakav vid dekorisanja prostora stvara opušteniju atmosferu u trpezariji.

PRENATRPANOST JE IN

Pretrpanost stvarima može biti pun pogodak. Da svaka stvar u prostoriji treba ima svoju priču smatra američki dizajner Podge Bune, stoga se ne trebate plašiti da će sitnice koje ste kupovali u raznim periodima svog života biti previše u vašoj sobi, dapače može izgledati veoma chic.

ŠTO VIŠE BIJELE

Dizajner Zim Loy smatra da u prostoriji treba imati što više boje. Budući da bijela boja simbolizira čistoću i svježinu, to će biti pravi izbor za vaš dom. No ukoliko imate malu djecu, ovu boju izbjegavajte dok ne odrastu.

STARI TANJIRI

Uz pomoć starih tanjira napravite pravo malo umjetničko djelo. Ukoliko imate samo bijele tanjire uz pomoć akrilnih boja ih ukrasite, a ako nemate starih tanjira na buvljacima ih možete naći po povoljnoj cijeni.

NEOBIČNE POLICE

Zanimljivu policu za sitnice možete izraditi uz pomoć starih merdevina i nekoliko daski.

NEONSKE BOJE

Ako u vašem domu preovladavaju tamnije nijanse, najbolji način da ga drastično promjenite su detalji u neonskim bojama poput roze, narandžaste i žute.