Dva nova akademika, kojima je EU odala priznanje

Evropa odala počast Bošnjacima

Akademik FERID MUHIĆ primljen i u Evropsku Akademiju

Jedan od značajnih bošnjačkih umova danas u svijetu akademik dr,sc. Ferid Muhić prmljen je u redovno članstvo Evropske akademije nauke i umjetnosti 4.3.2017. u Austriji sa sjedištem u Strazburgu.

Akademik Muhić donedavno je radio kao profesor emeritus na Međunarodnom univerzitetu u Skoplju .

Izabran je u novi saziv parlamenta Makedonije , Sobranje , kao nezavisni kandidat .

Bošnjački akademik Ferid Muhić član je Bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti – BANU – ,a bio je je i njen prvi predsjednik.

Rodom je iz Mhoja kod Zavidovića .

Dva Bošnjaka novi evropski akademici .

Primanjem u redovno članstvo ove prestižne evropske akademije bošnjačke akademske zajednice je bogatija za dva akademika dr.sc. Ferida Muhića i muftiju dr.sc. Aziza Hasanovića .

Nikada se i nigdje nije zabilježilo da se dva Bošnjaka u istom danu primljena u jednu akademiju na evropskom tlu ..

Oba su primljena sa svojih pozicija i dijelovanja izvan BiH, Muhić izvan Makedonije , a Hasanović izvan Hrvatske.

Svojim javnim i naučnim djelovanjem te suptilnom pronicišljivošću doprinose ugledu i dostajanstvu Bošnjaka u svijetu, ali i vraćaju nadu svakom Bošnjaku nakon izvršenog genocida da postroje snage koje će svakog Bošnjaka učiniti svjesnim i ponosnim u svim porama života .

Ovo su dva bosanska i bošnjačka ambasadora bez portfelja u naučnom, kulturnom i u duhovnom smislu pronoseći istinu o svom narodu kroz svoje dijelovanje i doprinos nauci i umjetnosti .

U njima je objedinjeno  i svjetovno i duhovno što potvrđuje da su Bošnjaci narod knjige, narod nauke, Bošnjacima je budućnost u nauci .

Subotnji dan je u naučnom smislu ” novi praznik / mubarek dan ”kod Bošnjaka BiH I Sandžaka koji će znati cijeniti svojeumove kojima Evropa odaje priznanje primanjem u ovu akademiju.

Allahmubarek olsun akademicima Bošnjacima .

Za portal www.pravisavjeti.info piše : Admir Muhić