Image default
Arhiva

Država će većim porezima kažnjavati neoženjene u BiH?

Zabrinuti padom nataliteta, poslodavci u RS-u traže hitnu sjednicu Vlade i Narodne skupštine jer, kako tvrde, za tridesetak godina neće moći da “nađu radnika ni za lijeka“.

Odlazak bh. građana u Njemačku uz pad nataliteta znači da se ubrzano topi radna snaga u BiH. Da bi riješili taj problem, poslodavci u RS-u predlažu između ostalog i uvođenje “poreza za neoženjene i neudate“, što bi podrazumijevalo da građani bez djece treba da subvencioniraju ljude sa porodicama.

Iz Zavoda za zapošljavanje RS-a su u izjavi za medije istaknuli da nisu sigurni u efikasnost tog rješenja, ali ne spore da se desio drastičan pad radno sposobnog stanovništva.

Još više zabrinjava činjenica da je na evidenciji Zavoda sve više mladih ljudi koji su zbog određenih beneficija prijavljeni, ali zapravo i ne traže posao. Tako se, kažu u Fondu PIO drastično povećava razlika između broja radnika, i broja penzionera.

“Broj penzionera se neminovno povećava. Ne može se uticati na zaustavljanje broja porasta penzionera, u svim zemljama u kojima se primjenjuje princip međugeneracijske solidarnosti. On samo može određenim mjerama da se uspori”, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Povodom najavljenih mjera u RS-u, provjerili smo i da li su poslodavci u Federaciji BiH zabrinuti zbog pada nataliteta, a time i manjka radne snage te šta misle o inicijativi poslodavaca u RS-u o uvođenju “poreza na neoženjenje i neudate“.

“Nemam nikakav komentar, mi se bavimo ozbiljnim stvarima”, kazao je za Faktor direktor Udruženja poslodavaca FBiH Milan Pandurević.

Related posts

Prognoza za 5 godina lige malinara, liga prvaka ili niži rang ?

SAVJETNICI

Jusuf Nurkić nova zvijezda

SAVJETNICI

FILM: Ko je najveći gazda ?

SAVJETNICI

Leave a Comment