Image default
Arhiva

Društvene mreže i depresija

Ukoliko posvećujete previše pažnje dijeljenju, lajkovanju i označavanju na društvenim mrežama, nakon podataka da to može uzrokovati anksioznost i depresiju, možda bi trebalo smanjite vrijeme koje provodite u virtuelnom svijetu.
Univerzitet u Pittsburghu proveo je studiju među 1.700 milenijalaca koja je pokazala kako ljudi koji koriste sedam do 11 različitih društvenih mreža imaju tri puta veći rizik od obolijevanja od depresije i anksioznosti od onih koji koriste do dvije različite društvene mreže.

Uključujući u ovo i druge faktore koji utječu na mentalne probleme kao što su društveni i ljubavni status, spol, rasa i finansije, zaključak je kako nema potrebe da zaboravite na sve društvene mreže. Potrebno je mnogo više istraživanja kada je ova tema u pitanju.

Kako navodi Bryan Primack, rukovodilac studije, postoji i mogućnost kako osobe koje već imaju mentalne probleme više i češće koriste društvene mreže kako bi se s tim problemima lakše izborile.

“Postoji mogućnost da traže izlaz iz situacije u kojoj se nalaze ili jednostavno traže mjesto u kojem će se osjećati prihvaćenim. S druge strane, postoji i mogućnost kako upravo manevrisanje različitim društvenim mrežama i pokušavanje održavanja mnoštva kontakata i ažuriranja podataka, na kraju dovodi do depresije i anksioznosti.

Ukoliko osjetite kako vam je raspoloženje u padu nakon posjete društvenim mrežama, jednostavni savjet je da uzmete pauzu.

Related posts

Projekat Beyond Borders: Djeca iz BiH i regije protiv predrasuda

Šta znate o mikrosporozi? Prenosi se sa mačke na ljude!

Biometeorološka prognoza

Leave a Comment