Dronovi: Od ratne mašinerije do zaprašivača

Velike kompanije koje su proizvodile bespilotne letjelice za vojne potrebe sve više se okreću civilnom tržištu.

Dovoljno je provesti samo nekoliko minuta na ogromnom izložbenom podiju ovogodišnje konvencije Internacionalne asocijacije sistema bespilotnih vozila (AUVSI) da bude očito da je industrija vojnih bespilotnih letjelica, takozvanih dronova, u veoma dobrom stanju.

Uniformirani muškarci i žene iz cijelog svijeta šetaju između blizu 600 izloženih eksponata, dok, istovremeno, predstavnici izlažu sve, od kvadkoptera koji mogu stati na dlan ruke do masivnih dronova za velike visine koji mogu ponijeti velike količine veoma preciznih raketa.

Ali budućnost industrije dronova nije samo u vojsci, već i u civilnom sektoru. “Komercijalna industrija preuzet će primat”, rekao je Bill Powers, istraživač Centra za nove prijetnje i prilike Instituta Potomac za političke nauke.

“To će postati ogromno tržište”.

Prema mišljenju Michaela Toscana, predsjednika AUVSI-ja, komercijalno tržište nadmašit će vojnu potražnju tokom naredne decenije. “Većina ljudi shvata da će rast biti u komercijalnom svijetu”, rekao je. Uprkos veoma vidljivoj prisutnosti vojnih predstavnika (koji besplatno prisustvuju konvenciji), 76 posto od 8.000 učesnika AUVSI-ja registrirani su kao osobe povezane sa komercijalnim sektorom.

Ali velike odbrambene kompanije koje su proizvodile vojne bespilotne letjelice – u nekim slučajevima duže od dvije decenije – nemaju namjeru zanemariti komercijalno tržište.

Zahtjevi tržišta

Oni planiraju pratiti zahtjeve tržišta te prenijeti dronove sa neba iznad vrelih zona sukoba do civilnog svijeta.

Iako će veličina civilnog sektora zavisiti od potražnje za “primjenama o kojim još nismo razmišljali”, kako Toscano kaže, odbrambene kompanije preduzimaju akcije.

“Mi vjerovatno još ne znamo koliko mnogo kreativnih primjena će biti za sisteme koji koriste tehnologiju bespilotnih letjelica”, rekao je Steve Gitlin, direktor marketinga AeroVironmenta, proizvođača malih nadzornih dronova koji su Američkom ministarstvu odbrane (DOD) prodali više letjelica nego ijedna druga kompanija.

Insitu je podružnica Boeinga koja je originalno prodavala dronove za nadzor vremenskih uvjeta i lov na tune. Tokom proteklih 15 godina postao je jedan od najvećih dobavljača dronova za Ministarstvo odbrane, ali se sada kompanija okreće svojim civilnim korijenima. “Naši vojnici se vraćaju kući iz Afganistana, i mi se vraćamo kući s njima”, rekao je Ryan Hartman, viši potpredsjednik programa kompanije Instu. “Tražimo prilike na komercijalnom tržištu i prilike na globalnom tržištu da se kompanija nastavi kretati naprijed”.

S obzirom na to da je globalno došlo do rezanje budžeta za odbrambene svrhe, ove kompanije su željne prilike da izgubljene poslove nadoknade na komercijalnom tržištu dronova.

Northrop Grumman proizvodi širok spektar snažnih vojnih dronova, jedan je od odbrambenih giganata koji agresivno traži svoj dio komercijalnog kolača. Sedam dana prije održavanja konvencije kompanija je najavila da se udružuje sa Yamahom, koja proizvodi dronove za zaprašivanje koji su se uvelike koristili u Japanu tokom proteklih 20 godina da bi proizveli male helikoptere – dronove nazvane R-Bat. Prema riječima Terryja Parishera, menadžera Northrop Grummana ovo kompaniji predstavlja prvi izlaz na tržište komercijalnih dronova.

Višestruka namjena

Kazao je da je R-Bat sposoban obavljati “nadzor dalekovoda, nadzirati za potrebe graničnih službi, mjeriti zemljište, detektirati curenje plina na plinovodima i obavljati bilo kakvu vrstu nadzora koju civilni zvaničnici, možda, budu trebali da pomognu ljudima kojima je pomoć potrebna”.

Prema mišljenju Parishera, Northrop Grumman, kao i ostale odbrambene kompanije, “vjeruje da će razvoj sistema bespilotnih letjelica u državnom zračnom prostoru, zajedno sa odobrenjem Savezne administracije za avijaciju (FAA), rezultirati u potražnji za bespilotnim sistemima koji mogu obavljati širok spektar zadataka za koji ih Ministarstvo odbrane uopće ne koristi”. To ne znači da dron R-Bat neće, također, biti prodavan i vojnim kupcima; kompanija je najavila da će ih demonstrirati američkoj Mornarici u junu.

Lockheed Martin, najveći svjetski proizvođač opreme za odbranu, nedavno je razvio širok spektar malih dronova koji su namijenjeni za civilno tržište i koji imaju više dodira sa uobičajenim igračkama nego sa smrtonosnim oružjem. Jedan model, Indago, direktno se plasira poljoprivrednim kupcima kao i Ministarstvu odbrane.

Prema magazinu koji prati ovu granu industrije kompanija Flight Global već je počela prodavati sisteme poljoprivrednim kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama, iako FAA još nije dala dozvolu za komercijalno korištenje dronova. U utorak je Lockheed objavio da su razvili dron sa nepomičnim krilima, težak dva kilograma, koji su nazvali Vector Hawk, a koji kompanija planira prodavati i civilnim kupcima. Uskoro bi mogli vidjeti dronove Lockheed Martina kako nadgledaju usjeve i štite divljač.

Na konvenciji su ovi odbrambeni giganti dijelili izložbeni podij sa vrtoglavim brojem startu i malih kompanija. “Ima čak 50 kompanija koje proizvode dronove sa rasponom krila od tri metra”, rekao je izvršni direktor kompanije iz sektora odbrane. “Velika je gužva”.

Velika dostupnost

Pad cijena komponenti, zajedno sa rastom open-source tehnologije, znači da svako sa garažom i malo slobodnog vremena može napraviti funkcionalan, relativno jeftin dron. “Bio sam na AUVSI-iju 15 minuta i već sam vidio dva ili tri nova ponuđača”, kazao je Hartman.

Njemački proizvođač Microdrones je jedan takav ponuđač, specijaliziran za dronove za snimanje i kartografiju. Iako održava vezu sa nekim odbrambenim kupcima, većina njihove prodaje je za komercijalnu upotrebu. Iako su u ovom poslu tek od 2005, njihov izložbeni prostor na AUVSI-ju je jedan od najpopularnijih.

Sven Juerss, stameni, veseli generalni direktor kompanije, potpuno je drugačija figura od ušminkanih, u odijela obučenih predstavnika većih ponuđača. Iako je svjestan da odbrambene kompanije žele ući na njegovo tržište, on ne djeluje zabrinuto. “Mislim da je to scenario koji se može odigrati u budućnosti, ali ih se trenutno se ne moramo bojati.”

Ali bi Juerss, možda, trebao biti zabrinut.

“Vidite da su na izložbi veliki broj kompanija koje mogu napraviti bespilotne letjelice od 100 kilograma, bez obzira radi li se o letjelicama sa nepokretnim krilom ili helikopterom”, rekao je Chris Van Buiten iz Sikorsky Aircrafta, koji je objavio da razvija dron koji je varijanta poznatog Black Hawka, helikoptera koji može biti korišten u nevojne svrhe. “Ali je samo mali broj koji može napraviti letjelice velike kao Black Hawk i tačka.”

Startup kompanije koje su uspješne neće, možda, dugo ostati nezavisne. “Čim ove male kompanije postanu prijetnja, velike kompanije će ih kupiti”, rekao je Powers. “Obogatit će se u svakom slučaju. ”

U konačnici, rast civilne potražnje za dronovima ne predstavlja demilitarizaciju ove tehnologije. Iste odbrambene kompanije koje trenutno dominiraju vojnom industrijom će, također, dominirati i civilnom industrijom. Čak i kad se koriste za mirnodopske svrhe, dronovi će ostati zapleteni u ratne poslove.

Izvor: Al Jazeera / agencije / YOU TUBE