Naslovnica Magaza Arhiva Dom najbolje baklave na svijetu

Dom najbolje baklave na svijetu

Tko je napravio prvu baklavu teško je reći.

Neki tvrde da su je osmislili Turci, drugi kažu da potječe iz Grčke, a ne treba ni spomenuti da svaka obitelj u Bosni i Hercegovini ima svoj recept.

 

Baklava - 5


Baklava
je bliskoistočna slastica sastavljena od tijesta, nadjeva od oraha ili pistacija te šećerne glazure koja se rado jede u cijelom svijetu, a posebice u Turskoj.

‘Prava baklava trebala bi se sastojati od 40 tankih jufki, tvrde u Turskoj. ‘

U ovoj zemlji vjeruju da su upravo turski nomadi prvi osmislili slavni šećerni desert u 11. stoljeću kroz koji su izmiješali utjecaje novoasirskog, rimskog, perzijskog, bizanskog i mongolskog carstva.

Ne čudi stoga što se u ovoj zemlji skriva i grad koji ponosno tvrdi da ima najbolju baklavu na svijetu.Riječ je o Gaziantepu na jugoistoku zemlje, koji je smješten na međi Mediterana i nekadašnje Mezopotamije, a koji se smatra glavnim gradom Turske kada je u pitanju proizvodnja pistacija. Uz to treći je najveći proizvođač ovog orašastog voća u svijetu.

Pogled na prekrasni Gaziantep (Foto: Guliver / Thinkstock)

40 jufki za pravu baklavu

U Gaziantepu se nalazi stotinjak slastičarnica specijaliziranih za pripremu ove slastice, a na turskom tržištu su zastupljeni s čak 90 posto svih proizvedenih baklava u zemlji.

U moru baklave posebno se ističu okusi slastičarnice “Elmacı Pazarı Güllüoğlu Baklava” koja ima povijest dugu čak 160 godina. Nalazi se u starom dijelu grada, a prema izlogu trgovine nikad ne biste pogodili kakva skriva “blaga”.

Pogon za proizvodnju vodi Cevdet Gullu i njegovih 13 rođaka, a tajne pripreme prenose s koljena na koljeno. Ovdje se baklava nadjeva isključivo pistacijama, a svaka se sastoji od 40 vrlo tankih kora (jufki) koje obitelj radi ručno.

Bosanska baklava