Image default
Arhiva

Dolazi li dozvola za izvoz piletine na tržište EU

Prvi preliminarni rezultati posjete Inspekcijskog tima Direkcije Europske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize (bivši Ured za hranu i veterinarstvo – FVO) pokazuju da BiH i četiri kompanije koje su inspektori posjetili prilikom boravka u našoj zemlji, mogle dobiti zeleno svijetlo za izvoz pilećeg mesa u EU. Konačna potvrda bi, kako saznajemo, trebala stići u roku od 30 dana.

Radi se o kompanijama Madi, Ovako, Brovis i Agreks.

Inspektori su  od 26. rujna/septembar boravili u posjeti BIH i tom prilikom su posjetili objekte kompanija koje je BiH kandirala za ovaj posao. Cilj je bio provjeriti funkcionisanje sustava službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija je obišla i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je prethodno naglasio da su se za početak, kao i za izvoz mlijeka, odlučili kandidirati ove četiri kompanije jer su  one najspremnije u ovoj oblasti. Naglasio je da se pored ovih još deset kompanija nalazi na potencijalnoj listi za izvoz ovih proizvoda.

Kompanija Madi je na svom Facebook profilu objavila da je ovo zasigurno predstavlja najveći uspjeh za peradarstvo u BiH u poslijeratnoj povijesti BiH.

”Sada tek sljede zadaci i obaveze koje trebaju potvrditi nase opredjeljenje i kvalitet”, naveli su iz Madija.

Podsjetimo, izvoz pilećeg mesa iz BiH u 2016. je izosio 58 milijuna KM, a uvoz 33 milijuna KM. Ovaj sektor u prošloj godini je ostvario pokrivenost uvoza izvozom od 160 posto, što je najviše u posljednjih pet godina.

Taj trend rasta se nastavlja. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine pokrivnost je narasla za još četiri posto. Za ponedjeljak je najavljena i press konferencija na kojoj će ministar Šarović govoriti o detaljima posjete inspektora EK.

Related posts

Najpoželjniji posao danas je biti zastupnik: Lahak pos'o a parali

Poziv za učešće na edukaciji: Tržište i proizvodnja maline

Zašto su žene tako posebne? (VIDEO)ᴴᴰ

Leave a Comment