Image default
Arhiva

Dolar je u porastu, dok je zlato u padu

Posljednjih su mjeseci cijene na robnim tržištima bilježile rast, međutim jačanje dolara je prekinulo ovaj trend.

Rast kursa dolara desio se ponajprije zbog sve izvjesnijeg FED-ovog podizanja kamatne stope, ali i zahvaljujući potezima Europske centralne banke i Banke Japana. Potražnja za zlatom u Kini je porasla za 64 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok će Indija kao najveći svjetski potrošač zlata ovaj mjesec dostići devetomjesečni uvozni rekord. Rast dolara poništava povećanje potražnje iz Indije i Kine. Ulagači su naveliko prodavali zlato zbog straha da bi rasprodaja fondova mogla smanjiti cijenu zlata za 100 dolara, što se tumači kao znak da se cijene ovog metala neće mijenjati dugoročno, te da su ova nepovoljna kretanja kratkoročna.

Ipak, cijena zlata je pod pritiskom zbog mogućeg rasta vrijednosti dolara. Cijena zlata se trenutno ustalila u rasponu od 1,245 do 1,275 dolara, a da bi se pozitivna predviđanja obistinila cijena bi trebala doći iznad 1,280 dolara.

Nakon dogovora OPEC-a da se proizvodnja nafte smanji, došlo je do izjednačavanja cijena nafte tipa WTI i Brent i to prvi put ove godine. S obzirom na to da je ostalo još mjesec dana do OPEC-ove objave detalja ko će, kako i koliko sudjelovati u dogovoru, tržište je u stanju čekanja. Ipak, sudeći prema spekulativnim dugim pozicijama, dio ulagača definitivno očekuje dogovor koji će donijeti povećanje cijene sirovog zlata.

Naftno tržište je posljednjih mjeseci obilježila snažna volatilnost, pa su fondovi povećali pozicije sirove nafte za 100 hiljada lotova četiri puta u posljednjih devet sedmica, od ukupno šest takvih povećanja kada se pogleda period do 2011. godine. No, rizici i promjene cijena trajat će sigurno još neko vrijeme jer, bez obzira na to što mnogi proizvođači misle da smo blizu uspostave raspona od 50 do 60 dolara, situacija može biti i drugačija. Naime, dogovor o rezanju proizvodnje bit će uspješan samo ako OPEC bude imao jasnu viziju i upute kako će to sprovesti, ponajprije jer se slični scenariji nisu nikada dokraja odigrali upravo zato što članice tog saveza nisu bile u stanju ispuniti međusobna obećanja.

Novo jačanje dolara vrlo vjerovatno

Od početka mjeseca američki dolar je u odnosu na euro ojačao za više od 3%. Nekoliko je razloga za ovakvo kretanje kursa. Najvažniji razlog je mišljenje investitora na valutnom tržištu o ekonomskoj i monetarnoj situaciji u SAD-u. Ekonomski pokazatelji se i dalje postepeno popravljaju te se bliži trenutak u kojem će FED  ponovo podići kamatne stope. Većina investitora smatra da će do toga doći u decembru te već sada kupuje dolar s ciljem ostvarivanja profita na očekivanom jačanju američke valute. Situacija u ostalim razvijenim ekonomijama, također, pogoduje jačanju dolara.

Na konferenciji za medije, održanoj nakon posljednjeg sastanka čelnika Europske centralne banke, Mario Draghi, predsjednik Vijeća guvernera Banke, izjavio je da program vjerovatno neće biti zaustavljen preko noći, nego da će doći do postepenog smanjivanja iznosa kako ne bi došlo do šoka na finansijskim tržištima.

Investitori su ovu vijest protumačili kao naznaku da će u finansijski sistem biti ubrizgano nekoliko stotina milijardi eura više nego se do sada očekivalo. To znači da da će kamatne stope još neko vrijeme biti ekstremno niske što će produžiti period u kojem se kapital ne isplati držati u eurima. Odmah je došlo do prebacivanja kapitala u ostale valute, a ponajviše američki dolar koji je počeo jačati.

Nakon nedavnog naglog slabljenja britanske funte, mnogi investitori strahuju od dodatnog slabljenja te prodaju ovu valutu i kapital, također, prebacuju u dolar.

Kada je u pitanju japanski jen, najizgledniji smjer kretanja kursa u odnosu na američki dolar još je jasniji. Visokopozicionirani djelatnici Centralne banke Japana ponovo otvoreno govore da je jen prejak i da šteti japanskom izvozu, te da bi bilo dobro da oslabi. Sudeći po aktivnostima Banke u posljednjih desetak godina, ukoliko jen uskoro ne počne slabiti, postoji mogućnost da će Banka intervenirati i namjerno ga oslabiti u odnosu na dolar, koji će pri tome jačati.

Centralna banka Novog Zelanda je, također, nedavno otvoreno poručila da je novozelandski dolar prejak zbog osjetno viših kamatnih stopa nego su u ostalim razvijenim ekonomijama. To može značiti da će uskoro poduzeti mjere kojima će potaknuti prodaju ove valute. Ukoliko do toga dođe, valuta koja bi mogla biti najinteresantnija onima koji prodaju novozelandski dolar ponovo bi mogao biti američki dolar, budući da je ekonomija SAD-a jedna od rijetkih u kojem kamatne stope rastu.

Trenutno se može očekivati jačanje američkog dolara, te bi do kraja godine dolar mogao u prosjeku ojačati za nekoliko dodatnih posto u odnosu na većinu ostalih valuta.

Related posts

U periodu od 10 dana nakupio kestena za 1300km

Liječenje upale mokraćnih puteva

Probao sam vojnu dijetu: Oslabio 10 kg za samo 3 dana

Leave a Comment