Dok jedni ratuju za međe, drugi grade luksuzne hotele u svemiru

Američki start-up Orion Span odlučan je u namjeri da izgradi prvi luksuzni hotel u svemiru pod nazivom Aurora Station. Ovu odluku saopćio je direktor i osnivač start-upa Frank Bunger na samitu u San Joseu.

Foto: Orion Span

Aurora Station moći će primiti šest gostiju u isto vrijeme, uključujući dva člana posade, na putovanje od 12 dana. Prve goste hotel bi trebao primiti 2022. godine.

“Naš cilj je da učinimo svemir dostupnim za svakoga. Putnici će do hotela Aurora Station putovati brzo i po najnižoj cijeni ikada”, kazao je Bunger.

Iako je putovanje od skoro deset miliona nedostižno većini ljudi, iz Orion Spana kažu kako će ljudima ponuditi autentični astronautski doživljaj.

Tokom 12-dnevne avanture, super bogati putnici će letjeti na visini od 320 kilometara iznad površine Zemlje u niskoj Zemljinoj orbiti, odakle će moći svjedočiti nevjerovatnim pogledima na našu planetu.

Hotel će orbitirati oko Zemlje svakih 90 minuta što znači da će gosti moći vidjeti 16 izlazaka i zalazaka sunca u 24 sata.

Foto: Orion Span

Putnici će u hotelu imati odličnu uslugu, a prije uzlijetanja u svemir će morati proći tromjesečni program. Prilikom povratka na Zemlju, za sve putnike će biti organiziran svečani doček.

Podsjećamo, Orin Span raspolaže s timom veterana svemirske industrije koji zajedno imaju više od 140 godina iskustva u istraživanju svemira.