Image default
Arhiva

Dodir Maroka za šarenu jesen!

Mnogo šarenih boja i njihova međusobna kombinacija, duh marokanske kulture kroz prožimanje tradicionalnog sa modernim detaljima dovodi do zaključka da jesen ne mora biti obojena smeđom i oker.

Maroko je jedna od najinspirativnijih zemalja, kada je kolorit u pitanju, te je i nas inspirisala da usmjerimo energiju ka prirodnim elementima, materijalima i svim njihovim jedinstvenim detaljima.

Dekor koji ne liči na evropske trendove, ali se sve više provlači kroz kombinacije sa modernim stilom, obogaćuje ga i daje mu poseban, drugačiji šarm. Jer i Maroko je upravo takav, drugačiji, sa klimom, stilom života i dekorom.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Marokanski stil karakterišu jednostavno obojeni zidovi, sa jakim kontrastima koji dolaze iz tkanina, ćilima, zavjesa, paravana, jastuka i taburea.

Maroko je i glavni trgovački centar između Evrope i Afrike, te su se ovdje susretali svi začini svijeta, koji su svojim bojama i mirisima utjecali na enterijere Marokanaca.

Tako su šafran, cimet, kurkuma i đumbir inspirisali i obojili enterijere zlatnom, teget plavom i jarkom bordo

Komplikovana rezbarenja, jednostavne kombinacije.

Jednostavni oblici koji su uklopljeni sa geometrijskim fuzijama, stvorili su sa jedne strane drvenariju sa komplikovanim rezbarijama, tradicionalnog stila (stolice, stolove, fotelje) i minimalne kombinacije komada namještaja, koji se međusobno prožimaju i nadopunjuju.

Tako su sve boje ostale u enterijeru da upotpune ambijent i da ga ispune.

Živa i dinamična atmosfera je ono što odlikuje ambijent tipične marokanske kuće.Ne treba mnogo preuređenja da bi danas dom imao dodir Maroka.

Related posts

Nije vijest Dodikov referendum, već da je 7 bh. mljekara dobilo dozvolu da izvozi u EU

Jusuf Nurkić zadobio potres mozga

Bosanac Nihad Hasečić fudbalski trener na Islandu: Uspjeh ove male zemlje je “posljedica” dugogodišnjih ulaganja u infrastrukturu i edukaciju trenera

Leave a Comment