Image default
Agro kutak

Đubrivo i insekticid: Upotreba mlijeka u organskoj proizvodnji

Upotreba mlijeka u vašem vrtu će vjerovatno iznenaditi mnoge, mada ima i onih koji su je već koristili. Međutim, ako malo razmislite, ovo zaista ima smisla. Aminokiseline, proteini, enzimi i prirodni šećeri koji se nalaze u mlijeku, a koji su korisni za ljude i životinje sigurno moraju biti značajni i za biljke. 

Najbolje je koristiti sirovo mlijeko, jer se tako zadržavaju sve potrebne komponente koje ono prirodno sadrži. Korišćenje mlijeka za prihranu usjeva i zemljišta je još jedna drevna tehnika koja je usljed industrijske proizvodnje zaboravljena. Pored toga što je odlično đubrivo, mlijeko može biti i dobar fungicid i insekticid.

Prirodno đubrivo

Sa upotrebom ovog prirodnog đubriva drastično se povećava rast trave na pašnjacima. Takođe, procenat upijanja vode u zemljištu se udvostručuje. Povećana je aktivnost i broj mikroba, a samim tim su i krave koje pasu tu travu zdravije i proizvode više mlijeka. Nivo šećera na pašnjaku se utrostručuje, što ukazuje na to da ima i više hranljivih materija nego ranije.

Na livadama i u baštama kojima se dodaje mlijeko nema skakavaca. Šećeri su pogubni za insekte jer oni nemaju pankreas pa tako ne mogu da prerađuju šećere. Ovo je ujedno i razlog zbog čega insekti neće napadati zdrave i visoke biljke, jer one sadrže više šećera od onih koje su već zahvaćenih bolestima. Zato mlijeko odlično funkcioniše i kao đubrivo i kao insekticid.

Za pripremu ovog spreja razmjera mlijeka i vode može biti u razmjeri od 100% do 20% mlijeka u odnosu na vodu. Ovaj preparat možete poprskati kao sprej po kompostu i baštenskom zemljištu prije sadnje, a prema potrebi i kada se pojave insekti. Možete ga prskati i direktno na insekte, ali i oko područja u kojima oni žive. Može se kombinovati i sa melasom, što povećava drenažu zemljišta. Također dokazano je da mlijeko pozitvno utiče na kvalitet i sočnost dinja, lubenica i tikvica u vašoj bašti.

Related posts

Analiza zemlje: Zašto bi je trebalo uraditi?

Domaće eko povrće i voće: Šefica Jasmina

Pravite li ove greške tokom rezidbe voćaka?

Leave a Comment