Image default
Arhiva

Djeca s invaliditetom plivaju poput malih profesionalaca

O petogodišnjem dječaku Ismailu Zulfiću pisali smo ranije. Kada smo radili priču tek je prolazio “prve korake” u malom bazenu. Sada bez problema prepliva veliki bazen, sam ulazi i izlazi iz bazena iako nema ruku. Na treninge dolazi iz Zenice.

“Upoznao sam mnogo drugara i super je. Uživam plivati i ne planiram prestati”, rekao nam je Ismail.

Sretna lica govore sve, a ništa ne bi bilo moguće da nije bilo Amela Kape koji je osnovao prvi i jedini plivčaki klub u BiH za djecu sa invaliditetom pod nazivom Spid. Njegovo zalaganje i ljubav prema ovoj djeci i sportu uvidio je i BH Telecom koji je odlučio potpisati s njima ugovor o saradnji.

“Cilj nam je da plivanje bude besplatno i da ta djeca imaju jednake prilike kao i svi mi. Trenutno imamo 37 članova što je nevjerovatan broj invalidne djece u odnosu na početak. Djeca dolaze iz Zenice, Živinica, Kladnja i Visokog što pokazuje da ovo potreba na nivou države, ne samo KS. BH Telecom je dokazao da je društveno odgovorna kompanija jer su odlučili da podrže ovaj humani projekat koji ovoj djeci znači mnogo”, rekao je osnivač Plivačkog kluba Spid Amel Kapo.

Konferencija za novinare održana je na neobičnom mjestu – Olimpijskom bazenu Otoka kako bi mediji vidjeli osmijehe na dječijim licima, te koliko su napredovali. U vodi su svi jednaki, i tipična djeca i ona koja imaju fizički nedostatak, Downov sindrom, autizam i sl. Svi plivaju i uživaju.

“BH Telecom obilježava 5. septembra dan kompanije i tim povodom pripremili smo niz društveno odgovornih akcija. S današnjom aktivnošću počinjemo obilježavati Dane BH Telecoma i sretni smo i ponosni da nam je ovo dokaz opredjeljenja naše društvene odgovornosti”, kazala je Nađa Lutvikadić Fočo, PR menadžer BH Telecoma.

Petogodišnja Iris također nema ruku. Poput Ismaila naučila je plivati, a posebno voli skakti.

“Volim se družiti. Puno volim trenera i plivanje. Mama me redovno dovodi na trening”, rekla nam je Iris.

Iz Zenice redovno dolazi i Ajdin. Kada je počeo trenirati nije imao osjećaja u lijevoj potkoljenici. Nakon tri mjeseca treninga pojavili su trnci.

“Mama i babo me redovno dovode. Ovdje mi se mnogo sviđa i dolazit ću stalno”, rekao je ovaj šestogodišnjak.

Roditelji su prezadovoljni i zahvalni što i njihova djeca imaju priliku da nauče plivati i druže se s drugom djecom. Kapi redovno šalju snimke svoje djece s mora koja se na tlu jedva kreću, ali su u vodi poput “ribica”.

U Plivački klub Spid svi su dobrodošli, a posebno djeca starija do četiri godine, što je minimum godina za početak treninga. Svi treninzi održavaju se na Olimpijskom bazenu Otoka utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Više informacija o vodenim herojima potražite na zvaničnoj Facebook stranici kluba.

Related posts

Mali princ: Spreman sam!

Svašta, počeo je padati i plavi snijeg

Hrana za zdravlje zglobova

Leave a Comment