Dijaspora nas hrani?! Jok, država nas hrani …

SREĆA PA NISMO U SKUPINI SA ŠVEDSKOM I NORVEŠKOM
KOMENTAR DANA:

Dijaspora nas hrani?!

Jok, država je

Autor: Marko Čuljak dnevno ba
Prema podacima objavljenim u jednoj dnevnoj novini, građani ove države bi bili gladni kruha baš kao što su siti obećanja da nije dijaspore.

BiH dijaspore.

Nekih se 1,5 milijardi eura godišnje spominje.

Toliko, naime, stiže izvana od ujaka, tetki, dajdže, amidže, punca, sestara i braće da bi stanovništvo koje toliko neće zaraditi u slijedećih dvadeset godina, imalo barem malo pogače pored unaprijed serviranih igara.

Prema službenim podacima, nešto više od 13 posto budžeta države Bosne i Hercegovine!

Moćan proračun ili budžet.

Toliko stiže izvana kada se usporedi.

Brat bratu.

A država BiH ima neslužbenu brojku što se tiče dijaspore odnosno točnog broja ljudi koji istu predstavljaju.

Procjene variraju od 1,3 milijuna čeljadi do čak dva milijuna i nešto sitno raseljenih, izbjeglih te naravno, svjesno otišlih od ovoga jada.

Pretpostavljaju dežurni da su sredstva koja stižu među naše granice i koja su raspoređena na gladna usta troši na brašno, ulje, šećer, kavu, kafu, kahvu, sjemenski krumpir i đubar umjetni, kada već nema stajskoga.

Na pokoju školarinu, vjerojatno.

Izlet u obližnje mjesto na moru, možda.

Preživljavanje, zasigurno.

Ali izvana stiže i bijela tehnika, laptopi, mobiteli, odjeća i obuća…

Prema neslužbenim podacima i dokazima s lica mjesta, nešto pristiglog novca iz dijaspore se troši i na alkohol, kladionicu, bingo, sve druge nepodopštine kao i čašćenje drugih koji su te častili posljednjih mjeseci kada nije bilo priljeva sredstava iz Frankfurta na Majni, Osla, Berlina, Chicaga, Toronta i drugih europskih te svjetskih destinacija što predstavljaju život za naše iseljenike i njihovu rodbinu.

Ta nisu to neke turističke destinacije u koje se išlo zaraditi dvije poštene plaće pa se vratiti kući već predstavljaju bijeg iz Limba.

Zar stvarno ova država zna ili misli da zna od čega preživljavaju njeni građani?

I ova original jakna vrijedila je 350 eura kada je bila nova i kada je kupljena u Mainzu.

To je bilo prije pet godina.

Sreća što je plaćena onoliko koliko vrijedi i što je očuvana jer novoj se ne treba nadati obzirom da je Božić baš prošao.

Srećom po Bosnu i Hercegovinu, ždrijeb za slijedeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu odlučio je da se nalazi u skupini sa Ciprom, Belgijom, Estonijom i Grčkom.

Da su u skupini Norveška ili Švedska, trebalo bi im pustiti sva tri boda taman na Bilinom polju.

Autor: Marko Čuljak