Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi

Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi su:

  1. Učenje Kur’ana s razmišljanjem i razumijevanjem njegovih značenja, šta se njima želi reći, poput knjige koju čovjek nauči napamet i tumači je kako bi shvatio šta je njen autor njome htio reći.
  2. Približavanje Allahu nafilama (dobrovoljnima ibadetima) nakon farzova, jer to čovjeka dovodi na stepen da bude voljen (od Allaha) nakon ljubavi (prema Allahu od čovjeka).
  3. Stalni zikr u svakoj situaciji, jezikom, srcem, djelima i primjerom ima udjela u ljubavi (od Allaha) u onolikoj mjeri u kolikoj (čovjek) čini taj zikr.
  4. Davanje prednosti onome što On voli nad onim što ti voliš kada se pobude strasti i uspinjanje ka Njegovoj ljubavi, makar to uspinjanje bilo teško.
  5. Upoznavanje srca s Njegovim imenima i svojstvima, razmišljanje o njima i njihovo spoznavanje, ¸uživanje u vrtovima te spoznaje, jer onaj ko je spoznao Allaha putem Njegovih imena i svojstava, taj Ga je bez ikakve sumnje zavolio.
  6. Posmatranje Njegovog dobročinstva i skrivenih i vidljivih blagodati, jer to vodi ka ljubavi prema Njemu.
  7. Da srce u potpunosti bude ganuto pred Uzvišenim Allahom, a to ne mogu opisati riječi i izrazi.
  8. Osamljivanje s Njim u vremenu kada se On spušta (na zemaljsko nebo) kako bi Ga dozivao, učio Njegove riječi i srcem stajao pred Njim uz poštivanje roba prema svome Gospodaru, a zatim završiti sve to traženjem oprosta i kajanjem.
  9. Druženje s onima koji iskreno vole Allaha, ubiranje najboljih plodova njihovog govora, kao što se biraju najbolji plodovi, i da ne govoriš osim kada govor bude korisniji i znaš da će ti poboljšati tvoje stanje i koristiti drugome.
  10. Udaljavanje od svega onoga što se isprječava između čovjekovog srca i Allaha azze we dželle.

Prema knjizi ”Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi”, Ibn Qayyim el- Dževzijj

Izvor i obrada: pravisavjeti.info