Deset razloga za posjetiti Sarajevo ovog ljeta

Legenda je sačuvana i kroz jednu pjesmu: “Ko se jednom napije vode sa Baščaršije, nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije.”

1. Odlična polazna tačka

Odlična polazna tačka

Sarajevo se nalazi u srcu Jugoistočne Evrope i odlična je polazna tačka za obilazak cijelog regiona.

Samo 126 kilometara južnije nalazi se središte regije Hercegovina, suncem okupani Mostar, čiji se simbol – Stari most nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika kulture. Fascinantni Dubrovnik, grad-muzej na morskoj obali, udaljen je 239 kilometara od Sarajeva, a glavni grad hrvatske primorske regije Dalmacija – Split je na 246 kilometara od Sarajeva. Sarajevo je 293 kilometara udaljeno od glavnog grada Srbije Beograda, 405 kilometara od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, te 231 kilometar od crnogorske prijestolnice – Podgorice.

 

2.Vrhunska vrijednost za novac

Vrhunska vrijednost za novac

Sarajevo je u samom vrhu na listi evropskih glavnih gradova u kojima posjetitelji za svoj novac dobijaju odličnu vrijednost.

Bilo da je riječ o smještaju, kupovini suvenira, zanimljivim turama po gradu, posjetama atrakcijama, ukusnom obroku u vrhunskom restoranu sa spektakularnim pogledom, večernjem provodu u nekom od top klubova, wellness tretmanu i zdravstvenim uslugama, ili o nezaboravnom vikendu u nekom od ski resorta koji se nalaze u blizini grada, Sarajevo će svoje posjetitelje sigurno iznenaditi vrhunskim odnosom cijene i kvaliteta koji će za svoj novac dobiti.

3. Mjesto bogate historije

Mjesto bogate historije

U Sarajevu ćete naići na tragove neolitske butmirske civilizacije, Ilira, Rimljana, Slavena, ostavštine srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austrougarskog carstva, Kraljevine i Socijalističke Republike Jugoslavije…

Samo u posljednjih 100 godina Sarajevo se nalazilo u 6 različitih država, bilo svjedokom Sarajevskog atentata, Prvog i Drugog svjetskog rata, XIV Zimskih olimpijskih igara, najduže opsade jednog grada u modernoj historiji… Sarajevo je mjesto bogate historije i svojim posjetiteljima ima za ispričati mnoštvo fascinantnih priča.

4. Jedinstvena kulturna mješavina

Jedinstvena kulturna mješavina

Na granicama Bosne i Hercegovine su se stotinama godina dodirivala dva velika carstva – Osmansko i Autrougarsko, koja su u to doba predstavljala i dvije pole svijeta – istočnu i zapadnu, islamsku i kršćansku.

To je Bosnu i Hercegovinu i njezin glavni grad i odredilo da postane raskršće svjetova, mjesto gdje se, u srcu Balkana, dodiruju i u jedno spajaju Istok i Zapad.

Sarajevo je i jedan od rijetkih gradova gdje tokom desetominutne šetnje možete naići na bogomolje najznačajnijih monoteističkih religija svijeta – pravoslavnu i katoličku crkvu, sinagogu i džamiju. Sve te tradicije začinile su i jedinstvenom učinile kulturnu mješavinu Sarajeva.

5. Opuštajući ritam

Opuštajući ritam

Svaki grad ima svoj jedinstveni ritam, a ritam Sarajeva je lagan i opuštajući.

Sarajlije običavaju satima sjediti i družiti se sa prijateljima uz kafu ili neko drugo piće, pa ta „zarazna“ navika vrlo brzo pređe i na posjetitelje Sarajeva, koji posjet glavnom gradu Bosne i Hrcegovine gotovu u pravilu iskoriste kako bi usporili životni ritam i pronašli vremena za uživanje u dokolici. U Sarajevu ne morate sve obaviti i obići danas, već nešto možete ostaviti i za sutra, a današnji, prelijepi dan možete iskoristiti da zauzmete udobno mjesto u nekom od sarajevskih kafića i vrijeme provedete ne radeći ništa, ili skoro pa ništa.

6. Idealna veličina

Idealna veličina

Sarajevo je dovoljno veliko da u njemu ima mnogo toga za vidjeti i doživjeti, a istovremeno i dovoljno malo i kompaktno da gdje god poželite možete stići pješice.

Pješačenje je, definitivno, najbolji način obilaska gotovo svih sarajevskih znamenitosti, od kojih se većina nalazi u radijusu od svega nekoliko kilometara. To je i najbolji način da otkrijete sve čari uskih ulica u starom dijelu grada, ali i ljepote sarajevskih fasada ukrašenih fascinantnim reljefima. Ukoliko vam se, ipak, ne mili pješačiti, nemojte brinuti – cijena taxi prevoza je među najpovoljnijim u Evropi, pa ovo prevozno sredstvo možete iskoristiti ne samo da obiđete grad, nego i da posjetite neko od obližnjih izletišta.

7. Prekrasna priroda

Prekrasna priroda

Uz sve one prednosti koje jedan glavni grad posjetitelju može ponuditi, u Sarajevu ćete dobiti mogućnost i da se za svega desetak minuta vožnje, ili manje od sat vremena šetnje, nađete potpuno izvan urbanog miljea, u prekrasnoj i netaknutoj prirodi, okruženi zelenilom i hladom drveća i svježinom rijeka i potočića, gdje će vas opiti miris cvijeća i prelijepo glasanje ptica.

Zimi sve to obijeli, a skijališta na kojima su održana takmičenja u sklopu XIV Zimskih olimpijskih igara svega su pola sata vožnje udaljena od grada, pa se začas možete naći u prekrasnoj planinskoj kućici, gdje ćete uz pucketanje vatre u kaminu uživati u zimskoj čaroliji.

8. Sigurna destinacija

Sigurna destinacija

Iako su širom grada još uvijek vidljivi ratni ožiljci, Sarajevo se danas ubraja među najsigurnije glavne gradove u Evropi.

Ne postoje kvartovi koje treba izbjegavati, ali Vam, ipak, preporučujemo da se u večernjim satima držite osvijetljenih ulica. Savjetujemo Vam i da se čuvate džeparoša, posebno u javnom prevozu, te da svoje novčanike ne nosite u zadnjim džepovima, ili ruksacima. Ukoliko ste stigli automobilom, preporučujemo Vam da ga parkirate na neki od parkinga pod nadzorom, a savjetujemo Vam i da budete oprezni prilikom odlaska u prirodu – neka područja su još uvijek minirana. Ipak, ukoliko se naoružate zdravim razumom u Sarajevu, ne biste trebali naići na bilo kakvu neprijatnost.

9. Ukusna i organska hrana

Ukusna i organska hrana

Jutro u Sarajevu započinje tradicionalnom bosanskom kafom, koja se služi u malim bakrenim posudama (džezvama).

Uz ručak tu je izbor vina uzgajanih u vinogradima Hercegovine iz autentičnih sorti grožđa Žilavka i Blatina, a večernja zabava gotovo je nezamisliva bez Sarajevskog piva, dobivenog iz gradske pivnice, koja djeluje još od 1888. godine. Tradicionalna hrana vrlo je ukusna i organskog je porijekla. Ćevabdžinice nude ćevapčiće – grilovane mesne valjutke servirane u pljosnatom hljebu (somun), aščinice bogat izbor tradicionalnih kuhanih jela, a u buregdžinicama možete izabrati neku od bosanskih pita.

10. Gostoljubivi i prijatni ljudi

Gostoljubivi i prijatni ljudi

Ako ljepotu jednog grada čine ljudi, onda Sarajevo definitivno spada među najljepše gradove na svijetu.

Jer, ono po čemu je Sarajevo nadaleko poznato jeste gostoljubivost i prijatnost njegovih stanovnika, koji će se svojski potruditi da putniku boravak u njihovom gradu učine posebnim.

Bilo da vam treba preporuka za izlazak van, ili ste se izgubili i potrebna vam je uputa, ne oklijevajte obratiti se prolaznicima, konobarima ili trgovcima i pitati ih za ono što vas zanima.

Nerijetko ćete uz odgovor dobiti i interesantnu priču, pa se nemojte iznenaditi ukoliko u Sarajevo dođete kao turista, a iz njega odete kao Sarajlija.