Image default
Preporučujemo

Deset koraka do zdravijeg doma

Australska dizajnerica interijera Georgia Ezra otkriva deset koraka koji će vaš dom učiniti još ljepšim mjestom za život, a time i zdravijim. 

1. Napravite krevet kad ustanete

Možda vam se čini prejednostavno i nebitno, ali je najvažniji korak  koji biste trebali učiniti po ovom pitanju. “Kakav će vam biti dan uvelike ovisi o prvih nekoliko sati od buđenja. Važno je kako ćete odabrati provesti ovo vrijeme jer će ono odrediti iduće događaje”, objašnjava dizajnerica interijera te predlaže da počnete dan tako što ćete namjestiti svoj krevet. Dokazano je da su osobe koje ujutro pospreme krevet puno efikasnije tijekom dana. 

2. Ne zaboravite oprati suđe

Kao i krevet, sudoper je još jedno mjesto koje može uvelike doprinijeti zdravlju doma. Prazan sudoper i čisto suđe nužni su za sreću. “Predlažem da ujutro operete suđe jer će vam to podići raspoloženje”; kaže dizajnerica. 

3. Primjenjujte ‘pravilo 5’

Iako neki ljudi misle kako treba investirati puno novca da bi dstan ili kuća postali savršeno mjesto za život, to je daleko od istine. Naprotiv, sve što trebate je primijeniti ovo pravilo. “Svaki put kada ustanete od stola ili prođete po kući/stanu, izaberite pet stvari koje ćete maknuti. Na koncu dana vaš dom će biti savršeno uredan i čist”, kaže Georgia.

4. Unesite biljke u svoj dom

“Sobno bilje direktno je povezano s mentalnim i emocionalnim zdravljem – reducira stres i poboljšava koncentraciju”, kaže Georgia. Bio to kaktus ili ljiljani, obogatite svoj životni prostor biljem. Ono će vas odmah ‘dignuti’.

(FOTO: Pexels)

5. Pustite svjetlo u svoj dom

Postoji razlog zašto se zimi osjećamo lošije nego u proljeće i ljeto, a to je manjak sunčeve svjetlosti, a time i manjak serotonina – hormona sreće u našem tijelu. Sunčeva svjetlost potiče mozak  da oslobađa serotonin koji nas čini sretnima i podiže raspoloženje. “Otvorite prozore, razgrnite zastore i pustite svjetlo u svoj dom”, savjetuje Georgia. 

6. Mirisne svijeće i eterična ulja

Aromaterapija dokazano djeluje na naše zdravlje – i mentalno i tjelesno.Eterična ulja citrusa instano dižu raspoloženje, čajevac i eukaliptus čiste zrak, lavanda smiruje. Obogatite svoj životni prostor eteričnim uljima ili mirisnim sijećama. “Izaberite omiljene svijeće ili ulja, ne čuvajte ih za posebne prilike – vi i vaš dom su dovoljno posebni da svakodnevno imate razloga za posebne prilike i slavlja”; objašnjava georgija.

7. Vrata vašeg hladnjaka

Napravite inventuru među magnetima i onome što oni drže. Maknite magnete koji vam više ništa ne znače, maknite letke za dostavu i menije, napravite reda i rasteretite vrata hladnjaka”, kaže Georgija. Nakon toga prebacite se na unutrašnjost hladnjaka i očistite ga dobro svakih nekoliko mjeseci. Napravite prostora za novo i svježe. 

8. Provjerite bez čega sve možete

Često mislimo da za sreću treba puno materijalnih stavri i novca. Ali to ustvari nije tako jer- manje je više. Riješite se stvari koje ne koristite. Ako imate dilemu, te stvari prvo stavite u neku kutiju i maknite ih. Ako godinu dana ne otvorite kutiju, tp znači da vam te stvari ne trebaju. Donirajte ih”, kaže Australka.

(FOTO: Thinkstock)

9. Ugasite TV kad je obitelj kod kuće

“Dnevna soba i kuhinja mjesta su na kojima obitelj jača veze. prostor za druženje, smijanje, uživanje, stvaranje prekrasnih uspomena”, objašnjava Georgija. Ugasite TV, svirajte , kuhajte. igrajte se sa svojom djecom i partnerima. 

10. Pozovite prijatelje

Posljednje, no ne i manje bitno – prijatelji su bitna stavka koja će vaš dom učiniti zdravijim i sretnijim mjestom. “Pozovite prijatelje i širu obitelj, pripremite večeru, lijepo druženje. Kada očekujete goste potrudit ćete se dom učiniti još ljepišim”, završava dizajnerica.

 

Related posts

Kćeri draga čuvaj svoju čednost

Vodič za ubod krpelja i kako ga spriječiti

Tablet ili život? Pitanje je sad!

Leave a Comment