Dan počinje s Halal kahvom

Kada se ujutro budite i ustajete iz dubokog i odmornog sna, želite nešto što će vas razbuditi. Kao i obično, jutarnja kahva je nazaobilazna za svako jutro skoro svakom čovjeku za razbuđivanje. Miris jutarnje kahve čovjeku otvara jutarnje vidike. Dok prinosi šalicu jutarnje kahve što će je popiti, miris ublažava razbuđivanje, prvi gutljaj čovjeku otvara oči i tek tada je totalno budan. Osjeća svoju kahvu na uranku.

Otprilike ovako svaki dan kahvopija proživljava svoje intimne trenutke s kahvom, sam ili u ugodnom jutarnjem društvu. Čovjek je u to vrijeme najranjiviji i tko mu pokuša omesti taj jutarnji ritual on je nagrdio taj dan. I ne samo dan nego i mir Božji čovjeku dat.

Da li, kada pijemo kahvu, razmišljamo o tome kakvu kvalitetu pijemo? Naravno!!! Svi težimo pratiti svjetske standarde kvalitete i u tome ne želimo zaostajati za drugima. Pratimo miris i okus, a pri tome cijenu zanemarujemo. Jer, kada miris i okus zadovolje naše principe i visoke standarde mi tada naprosto zaboravimo na cijenu. A i cijena je kod visoke kvalitete uvijek potisnuta u drugi plan. Kvaliteta nema cijenu ili cijena nije mjerilo kvalitete?!? Kako god, to je za neku drugu analitiku. Ostajemo težiti kvaliteti.

Ukoliko uz nabrojano povedemo brigu o tome što pijemo, da li u sebi sadrži određene aditive sumnjivog podrijetla, odnosno haram sastojke, onda dolazimo do spoznaje da težimo halal kvaliteti. Zapravo, težimo proizvodu koji je testiran u suvremenim laboratorijima za otkrivanje haram sastojaka. Bez obzira što muslimani u većini slučajeva više prostora, pažnje i vremena posvećuju isključivo halal mesu, moguće je naći harama i u drugim proizvodima koje konzumiramo. Primjer, u sokovima, čipsu ili kozmetici.
Dakle, po vjerskom ubjeđenju, muslimani su dužni provjeravati sve (SVE) proizvode koje unose u svoj organizam. Danas postoje haram aditivi i dodaci koji utječu na veću kvalitetu okusa i mirisa od svog osnovnog, a koji u svojim deklaracijama, u većini, nisu navedeni. Oni su pomiješani s osnovnim proizvodom i tada nam se događa da nesvjesno konzumiramo haram proizvode koji su pomiješani sa svinjskim ili alkoholnim sastojcima.
Tako je i s pićem, odn. kahvom. U kahvi su mogući sastojci za pojačanje okusa, ali ne u svakoj kahvi. Odnosno, da, u svakoj kahvi osim u onoj koja je halal po deklarativnim i osnovnim načelima halal propisa.
Znači, kada jutarnju kahvu ispijamo uz navedene draži, čari i kvalitete, a uz to znamo da je sigurno halal, tada nam je dan počeo s halalom po svim normama, i svjetskim i vjerskim.

U Hrvatskoj i zapadnoj Europi halal kahvu uz visoku kvalitetu okusa i mirisa moguće je naći jedino u pakovanjima Caffe Monte, proizvođača koji je dobio prvi certifikat od Centra za certificiranje halal kavalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. (C-M društvo s ograničenom odgovornošću za preradu čaja i kave, trgovinu i ugostiteljstvo, C-M d.o.o. Rovinj, Ratarska 6)
[email protected]
www.caffemonte.hr

Halal nema alternativu jer halal mogu konzumirati svi ljudi, a muslimani smiju konzumirati samo i isključivo halal, u protivnom čine prekršaj Božjeg zakona, čine grijeh.

(Potpisnik ovih redaka živi je i osvjedočeni svjedok halal kvalitete Caffe Monte iz Rovinja koji s velikom i nesebičnom radosti preporučuje svim ljudima da je piju, a pogotovo muslimanima u Europi.)

Samo halal je halal!

Za portal pravisavjeti.info piše: Admir Muhić