Da li je jedinstvena valuta Perzijskog zaljeva neizbježna?

Predsjednik Centralne banke Omana nedavno je izjavio da je stvaranje jedinstvene valute u arapskom dijelu Perzijskog zaljeva postalo neizbježno i da je samo pitanje vremena kada će biti sprovedeno u djelo.

Iako Oman nije u grupi zemalja koje su pokrenule inicijativu za uspostavljanje jedinstvene valute, razmatraju se mjere kojima bi se to postiglo.

Nije sigurno da li ovaj istup guvernera signalizira novi zamah u realizaciji projekta jedinstvene valute u toj regiji.

Od 80-tih godina šest članica Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCG) ima za cilj stvaranje monetarne unije.

U martu 2010. godine Katar, Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein osnovali su zajedničko monetarno vijeće i preteču centralne banke Perzijskog zaljeva.

U međuvremenu projekat su zakočili kriza u eurozoni i nedostatak političke volje.

Oman se povukao 2006. a Ujedinjeni Arapski Emirati 2009. godine.

Mnogi bankari te regije u privatnim razgovorima ocjenjuju da uvođenje jedinstvene valute i dalje nije izgledno u doglednoj budućnosti s obzirom na tehničke poteškoće i na činjenicu da se članice GCG-a bore s niskim cijenama nafte koje na različit način utječu na njihove ekonomije.

Tako je Saudijska Arabija zabilježila oštro usporavanje ekonomskih aktivnosti i prisiljena je da sprovodi fiskalne reforme.

Katar i Kuvajt imaju relativno jake državne finansije i izloženi su mnogo blažem pritisku.