Image default
Arhiva

Da li je istina da će Sunce početi da izlazi na zapadu?

Polovi magnetnog polja Zemlje mjenjaju se na 100.000 godina, što može da promjeni smjer kretanja planete. Naučnici upozoravaju da je sada taj period postao kraći.

Astronomi su već uočili fenomen kretanja planeta u suprotnom smjeru i nazvali ga „Retrograde Motion”, što znači retrogradno pomjeranje. Većina naučnika tvrdi da će ovaj fenomen zahvatiti sve planete, makar jedanput, i da je Zemlja samo jedna od njih.

Zato se naučna javnost nije iznenadila što je Evropska svemirska agencija (ESA), na osnovu otkrića Američke svemirske agencije (NASA), ozbiljno upozorila žitelje naše planete da će se usljed preobražaja Zemljinog magnetnog polja jednoga dana Sunce pojaviti sa zapada.

Zavisnici od teorija katastrofa ovo naučno upozorenje odmah su plasirali kao novi „smak svjeta”.

Američki naučni časopis „Lajv sajens” tvrdi da Zemljino magnetno polje nije više jako kao što je nekada bilo već je desetostruko slabije nego proteklih godina, a njegovo slabljenje je ubrzano poslednjih šest mjeseci.

Zna se da je Zemljino magnetno polje kružni omotač koji štiti Zemlju od solarnih oluja i štetnih kosmičkih zraka, kao i od promjena u magnetnom polju.

Da će biti preokreta na Zemljinom magnetnom polju potvrdila je i ESA, koja prati ove promjene od novembra 2002. godine.

„Poznato je da se polovi magnetnog polja Zemlje mjenjaju otprilike svakih 100.000 godina. Ali, sada je otkriveno da se period promjene magnetnog polja Zemlje višestruko ubrzao. Prirodno je da se taj period promjene smanjuje za pet odsto svakih 100 godina, međutim, novi naučni podaci potvrđuju da se taj procenat sada ostvaruje za svega deset godina, što upozorava na velike kosmičke neprilike u bliskoj budućnosti”, rekao je Keli Dikerson, naučnik i novinar magazina „Lajv sajens”.

 

Related posts

Kako zaraditi na internetu?

SAVJETNICI

Amara doktori otpisali a danas trenira MMA i redovno ide u teretanu

SAVJETNICI

Zrak koji liječi: Upotreba mikroklime iz košnice

SAVJETNICI

Leave a Comment